CORRUPCIO.CAT

El jutge busca proves contra Gordó pel 'cas 3%'

La Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció registren el CTTI i requereixen documentació al Parlament, la Conselleria de Justícia i el Palau de la Generalitat

L'objectiu principal era trobar l'agenda personal que pogués tenir l'actual diputat no adscrit, tot i que també han accedit al seu correu electrònic

Agents de la Guàrdia Civil al Parlament. / MARTA PEREZ / VÍDEO: ACN

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Júlia Regué / Barcelona

El jutge Carlos Ramos i el fiscal anticorrupció José Grinda van desplegar ahir amb la Guàrdia Civil una àmplia operació per trobar proves contra el diputat Germà Gordó (abans de Junts pel Sí, ara no adscrit), a qui se li atribueix haver contactat amb empresaris per exigir-los comissions il·legals per a l’extinta Convergència, de la qual havia sigut dirigent. El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va autoritzar que agents de l’institut armat i el fiscal es desplacessin al Parlament, a la Conselleria de Justícia, al Palau de la Generalitat i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) a buscar les agendes, fer registre de visites, de correus electrònics i la relació de la seva plantilla de suport. El Govern va entregar l’agenda oficial, però no la personal, que era la que es buscava. El parlamentari serà interrogat dilluns en qualitat d’investigat.

Al Parlament, la conselleria i el Palau es va requerir l’entrega d’informació, mentre que a la seu del CTTI, a l’Hospitalet de Llobregat, es va practicar una entrada i registre per poder accedir, a través dels servidors de la Generalitat, als correus electrònics que té o ha tingut Gordó des que va ocupar el càrrec de secretari del Govern. No obstant, l’objectiu principal era trobar la seva agenda informàtica per contrastar la seva informació amb els documents incautats a altres investigats pel cas 3% i que, segons els investigadors, revelen que el parlamentari va fer d’intermediari, presumptament, amb diverses empreses perquè la Generalitat concedís licitacions a canvi de «donacions» a dues fundacions vinculades a CDC, CatDem i Fòrum Barcelona. Alguns testimonis que van realitzar anotacions manuscrites relatives a Gordó utilitzant un nom suposat (Gregorio o Gerardo) han precisat que es referien a ell.

A LA SALA D’ESPERA

La recerca de l’agenda o les agendes de Gordó va ser prioritària. I és que la Generalitat, segons consta a la causa, va contestar al seu dia a les peticions de la justícia que no constava als seus arxius l’agenda oficial del diputat en l’època en què va exercir com a secretari del Govern (desembre del 2010 a desembre del 2012), ni que aquest document estigui en format electrònic, «a l’haver-se eliminat la bústia del servidor departamental degut a una migració de dades». La Guàrdia Civil, per ordre del jutge, va voler comprovar 'in situ' si això era així i si podia trobar altres proves que incriminin Gordó.

El fiscal Grinda, al sortir del Palau de la Generalitat. / DANNY CAMINAL / VÍDEO: EFE

 ’agenda oficial de quan Gordó era secretari del Govern es va trobar a la Generalitat i va ser entregada als guàrdies civils personats al Palau. Els agents van demanar també la relació del personal administratiu que estava sota les seves ordres en aquella època. Per indicacions del conseller de Presidència, Jordi Turull, es va fer esperar els guàrdies i el fiscal Grinda a la sala d’espera de la porta principal mentre es buscava el material, entregat en un llapis de memòria. El president, Carles Puigdemon, va ser informat puntualment de l’evolució dels esdeveniments.

SENSE RASTRE A JUSTÍCIA

L’exconseller de Justícia no va deixar rastre de la seva agenda d’activitats ni del seu llibre de visites després del seu pas pel departament, i per això mateix la Guàrdia Civil només va poder emportar-se de l’edifici del carrer de Casp el registre d’actes públics i protocol·laris als quals va assistir i la relació de personal mentre va ocupar el càrrec (2013-2016). 

Notícies relacionades

Als cinc agents de la Guàrdia Civil de paisà no se’ls va poder facilitar el registre de visites perquè en aquell període no n’hi havia. Si hi havia una agenda personal, no consta en el departament. La Guàrdia Civil va esperar l’entrega dels documents en una sala de reunions de la primera planta.

La Guàrdia Civil i el fiscal també es van personar al Parlament i van estar al Departament d’Infraestructures, Equipaments i Seguretat. La intenció dels agents era tenir accés als ordinadors de Gordó i, com que els diputats no en tenen de sobretaula sinó portàtils, van decidir no entrar al seu despatx. Això sí, van clonar el correu electrònic corporatiu del diputat. En el moment en què els agents accedien a l’edifici estava reunida la Mesa del Parlament. La presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, no va permetre als guàrdies entrar amb armes a l’edifici, ja que està prohibit.