La fiscalia demana al Tribunal de Comptes que investigui Mas per la despesa de 5 milions el 9-N

El ministeri públic també sol·licita que s'actuï contra Ortega, Rigau i Homs

jregue37487676 madrid 28 02 2017 juicio homs  en la foto llagada de artur m170519105520

jregue37487676 madrid 28 02 2017 juicio homs en la foto llagada de artur m170519105520 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

La fiscalia ha reclamat al Tribunal de Comptes que obri una investigació contra Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, tots ells condemnats pel 9-N, per determinar la seva responsabilitat per la despesa de més de 5 milions d'euros en la consulta del 9-N.

Amb aquesta petició, el ministeri públic s'adhereix a l'escrit presentat davant el Tribunal de Comptes per les associacions Societat Civil CatalanaAssociació Cívica i Cultural, i Advocats Catalans per la Constitució, que consideren que els quatre demandats "van disposar de fons per portar a terme un procés de participació ciutadana sense cap cobertura constitucional i pressupostària". Concretament, xifren la malversació en 5.129.833 euros com a mínim.

"Els fets precedents poden ser constitutius de responsabilitat comptable", assegura la fiscalia, que coincideix amb els demandants que els "nombrosos pagaments efectuats amb càrrec a l'erari púbic" tenien com a fi organitzar un "acte contrari a l'ordenament jurídic, segons mandat explícit del Tribunal Constitucional".

Notícies relacionades

Malgrat que el TSJC, en el cas de Mas, Ortega i Rigau, i el Suprem, en el d'Homs, no els va jutjar per malversació (ni la fiscalia ho va sol·licitar), ara el ministeri públic considera que en el marc de la jurisdicció comptable sí que poden ser investigats per malversació, ja que té una consideració diferent del delicte penal que porta el mateix nom. Segons la llei de funcionament del Tribunal de Comptes, la malversació comptable es dona quan els càrrecs públics sostreuen o fan un mal ús del diner públic.

OBLIGACIÓ D'INDEMNITZAR

Així mateix, la fiscalia recorda que segons la llei de finances públiques de Catalunya els que cometin malversació "que afecti l'haver de la Generalitat" tindran l'"obligació d'indemnitzar" la institució.