EL POLS INDEPENDENTISTA

Iceta adverteix a Colau que el PSC "no participa en governs que se salten les lleis"

El primer secretari dels socialistes considera que l'1-O serà "un simulacre de referèndum"

Miquel Iceta, en una intervenció recent. / QUIQUE GARCIA / VÍDEO: EUROPAPRESS

2
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

El primer secretari del PSCMiquel Iceta, ha avisat aquest dimecres que el seu partit "no participa en governs que se salten les lleis", en una clara al·lusió a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va assegurar que el consistori posarà "totes les facilitats per participar" en el referèndum.

En una entrevista a RAC-1 Iceta ha donat a entendre que els socialistes no podrien mantenir la coalició amb Barcelona en Comú per tirar endavant el govern municipal, tot i que ha deixat que la decisió recaigui sobre el líder socialista a Barcelona, Jaume Collboni. "No recomanaria a cap electe, ni dels meus ni de ningú, que se salti la llei perquè hi pot haver conseqüències penals", ha insistit, i s'ha mostrat tranquil perquè destaca les asseveracions de Colau en una entrevista a EL PERIÓDICO en què deixa clar que no vol posar en perill els funcionaris. En aquest sentit, ha afegit que els alcaldes socialistes "només poden cedir equipaments si la Junta Electoral vàlidament constituïda l'hi demana".

Sobre la data assenyalada per a la celebració del referèndum ha assegurat que l'1 d'octubre "potser hi haurà punts de votació, caixes i algun paper", però "en cap cas col·legis, urnes i paperetes", de manera que ho considera "un simulacre de referèndum". A més, ha apuntat que si ell fos president del Govern "intentaria deixar de fer l'1-O si no és un referèndum, com Mariano Rajoy va fer el 9-N".

CRÍTIQUES AL NOU DIRECTOR DELS MOSSOS

Iceta ha criticat amb duresa el nomenament de Pere Soler al capdvant dels Mossos d’Esquadra i ha considerat que "no és una persona adequada" per al càrrec. "¿Tan curts van de material?¿Han d'escollir els més radicals?", s'ha preguntat el líder del PSC.  

En aquest sentit, ha anunciat que demanarà explicacions al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre el cessament de Jordi Jané i d'Albert Batlle i que li preguntarà a Soler si considera "que ell és un ciutadà de segona a Catalunya", arran dels polèmics tuits del nou cap dels Mossos en què deia "que li feien pena tots els espanyols". "Ser independentista o demanar la independència no és cap problema. El problema ve quan consideres que els del PSC no són catalans sinó espanyols. ¿Em considera ciutadà?¿Em puc sentir del meu país?", li ha llançat.

'OPERACIÓ CATALUNYA'

Notícies relacionades

Després de l'emissió del documental 'Les clavegueres d'Interior', Iceta ha opinat que la fiscalia "ha d'actuar 'motu proprio'" per investigar si hi ha hagut un "mal ús dels mecanismes de l'Estat" en contra de l'independentisme. "És obvi que hi ha d'haver investigació, judici i condemna", ha destacat, i dona per fet que "hi ha hagut responsables polítics que han intentat utilitzar els instruments de l'Estat en benefici d'una causa política". 

El líder socialista ha sentenciat que si es demostrés que el ministeri de l'Interior, dirigit en aquell moment per Jorge Fernández Díaz, va idear casos de corrupció contra polítics catalans per frenar l'independentisme significaria "una situació de degradació bastant dura i un punt insuportable".