La comissió de l''operació Catalunya' demana querellar-se contra Rajoy

Proposa portar a la fiscalia el president del Govern i nou testimonis més que no han comparegut al Parlament

 

  / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

1
Es llegeix en minuts

La comissió d'investigació del Parlament sobre la denominada 'operació Catalunya' traslladarà a la mesa de la cambra un escrit perquè, a més d'informar la fiscalia de les 10 persones que no han comparegut malgrat ser citades dues vegades, es presenti una querella contra tots ells.

Els 10 compareixents que, en qualitat de testimonis, no han comparegut davant la comissió són: el president del Govern, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i diversos alts càrrecs, o ex alts càrrecs, de l'Estat.

En aquest últim cas hi figuren: Jorge Fernández Díaz, Jorge MoragasJosé Luis Olivera, Juan Ignacio ZoidoIgnacio CosidóManuel MontobbioManuel Vázquez i Enrique García Castaño.

El periodista Eduardo Inda, que també havia sigut citat, no ha comparegut aquest dimarts, motiu pel qual tornarà a ser citat divendres, i si no compareix de nou per segona vegada s'afegirà a la desena de persones que podrien ser objecte d'una querella.

El reglament indica que "si la persona convocada desatén voluntàriament el requeriment de comparèixer davant una comissió d'investigació, la mesa ha d'informar-ne la fiscalia".

Els grups que segueixen en la comissió d'investigació, que són JxSí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, ja han dit que confien molt poc que la fiscalia pugui instar un procediment penal contra els testimonis que no han comparegut, motiu pel qual ja contemplen la presentació d'una querella contra ells davant un jutjat d'instrucció de Barcelona.

Notícies relacionades

Segons l'article 502 del Codi Penal, les persones que, havent sigut citades com a testimonis, no compareguin en seu parlamentària davant una comissió d'investigació "seran castigats com a culpables d'un delicte de desobediència".

Aquest mateix article del Codi Penal especifica que, si la persona que no ha comparegut és "una autoritat o funcionari públic", se li imposarà addicionalment "una pena de suspensió de feina i sou per un temps de sis mesos a dos anys".