27 set 2020

Anar al contingut

SISTEMA DE FINANÇAMENT

Catalunya, tercera comunitat a aportar i desena en el repartiment d'inversions

Cada ciutadà contribueix amb una mitjana de 2.602 euros, mentre que en rep 2.352 en despesa de l'Estat

Agustí Sala

Catalunya, tercera comunitat a aportar i desena en el repartiment d'inversions

FERRAN SENDRA

Catalunya torna a ser la tercera comunitat que més ingressos aporta al conjunt, mentre que és la desena en recursos rebuts, segons la liquidació del sistema de finançament del 2015. Segons la Conselleria d'Economia, aquestes xifres del Ministeri d'Hisenda tornen a col·locar Catalunya per sota de la mitjana de les autonomies de règim comú.

Cada català va aportar de mitjana 2.602 euros al sistema de finançament a través dels impostos i en va rebre 2.352 en forma d'inversions i despesa de l'Estat. Si la xifra es calcula en paritat de poder de compra (nivell de vida), del lloc 10 baixa al 14 en recursos rebuts.

MADRID, DE PRIMERA A NÚMERO 11

Madrid és la comunitat amb més aportació, amb 3.086 euros per ciutadà i, una vegada feta la redistribució cau fins al lloc 11, amb 2.291 euros. Si es té en compte el nivell de vida, baixa fins al lloc 15. La segona a aportar és les Balears, amb 2.670 euros per habitant, que baixa fins al lloc 9 després del repartiment i l'11 si es comptabilitza el nivell de vida.

TENDÈNCIA CONSOLIDADA

Segons aquestes dades, Catalunya se situa 18,6 punts per sobre de la mitjana en recursos aportats, mentre que, després de la posterior redistribució, cau 1,5 punts per sota de la mitjana. D'aquesta manera, "es confima una tendència observada durant el període 2010-2014", segons la Conselleria.

Al seu torn, destaca que les dades de liquidació del 2015 tornen "a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats. Catalunya perd sempre entre set i vuit llocs.

L'import de la liquidació del 2015 se situa en 1.879 milions d'euros per a Catalunya.