Santamaría: "Els independentistes estan cada vegada més sols i tenen més por"

La vicepresidenta carrega contra la Generalitat per les seves "pressions" als funcionaris perquè col·laborin en el referèndum

"És una dinàmica que té poca cabuda en democràcia", assenyala

undefined39256675 madrid 11 07 2017 politica reunion del grupo parlamentario p170711141717

undefined39256675 madrid 11 07 2017 politica reunion del grupo parlamentario p170711141717 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Soraya Sáenz de Santamaría ha aprofitat un discurs davant els diputats del PP, en principi dissenyat per celebrar l'aprovació aquest dimarts del sostre de despesa, per carregar amb duresa contra l'independentisme català. Tota la part final de la intervenció de la vicepresidenta del Govern, gairebé sense relació amb les seves paraules anteriors, ha estat destinada a aquest objectiu. La seva conclusió ha sigut aquesta: “Els independentistes cada vegada estan més sols i tenen més por d'assumir les seves responsabilitats. Els demano que deixin de pressionar perquè altres les assumeixin per ells”.

La número dos de l'Executiu central ha atacat la Generalitat per les seves “pressions” als funcionaris perquè emparin el referèndum d'autodeterminació. La convocatòria, que segons els seus impulsors tindrà lloc l'1 d'octubre i serà vinculant, “no se celebrarà”, ha dit la vicepresidenta, perquè “vulnera” la Constitució i la “legalitat internacional”. Aquí la vicepresidenta ha citat la Comissió de Venècia, que el mes passat va negar l'aval que li demanava el front sobiranista, i que va concloure que un referèndum ha de respectar la Constitució.

“Hem de posar sobre de la taula algunes coses que estan passant a Catalunya i que és bo que se sàpiguen i es denunciïn. La dinàmica de la Generalitat davant els que no comparteixen les seves tesis independentistes té poca cabuda en democràcia. Un dia són pressions als mitjans de comunicació: o t'impliques en el referèndum o no reps publicitat institucional. Si el Govern fes això, tindríem incendiades cinc o sis comissions al Congrés. I amb raó”, ha assenyalat Santamaría.

"MENYSPREU AL PARLAMENT"

Notícies relacionades

“La resta de partits no independentistes està patint un assetjament per part de la CUP a les seves seus i un menypreu per part de les forces independentistes al Parlament”, ha continuat, incloent-hi aquí també els partidaris de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'ha distanciat del referèndum i al mateix temps ha mostrat la seva “predisposició” a participar-hi. “Abans la pressió eren als de sempre, avui també és als comuns. És el que té l'equidistància i l'ambigüitat”, ha dit.

“S'ha perdut completament la neutralitat institucional. És molt greu. Les pressions als funcionaris ja són la tònica. Però és que avui hem conegut que alguns, per no assumir la responsabilitat dels seus propis actes, li donaran la culpa als interventors. Nosaltres estem per emparar al conjunt dels empleats públics i per evitar que la Generalitat els usi com a escut. Hi ha una cosa que dic amb claredat: no sotmetin els funcionaris a cap tensió. Els funcionaris només tenen dret a fer la seva feina dintre de la legalitat i a cobrar el seu sou”, ha dit la vicepresidenta entre aplaudiments dels seus.