EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Els comuns que votaran en el referèndum unilateral

Pisarello, Nuet, Fachin i Alamany participaran en l'1-O "com a acte de mobilització"

2
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

Pablo Iglesias va ser contundent: "Si jo fos català, no participaria en aquest referèndum". Però el seu clam a boicotejar la cita prevista l'1 d'octubre ha donat resultats desiguals. Els seus homòlegs a Catalunya han apostat per una participació "massiva" que serveixi per "dir-li al PP que poden votar". Així ho ha manifestat el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, que ha avançat que anirà a les urnes encara que "probablement votarà ‘no".

Per la seva part, Catalunya en Comú ja ha anunciat que recolzarà l'1-O però no cridarà a la participació ciutadana, perquè no ho considera un referèndum, sinó una mera mobilització "legítima". Alguns dels membres d'aquest espai, que, segons el seu líder, Xavier Domènech, "és gairebé tan plural com el país", ja s'han posicionat a favor de dipositar la seva papereta a la cita prevista l'1 d'octubre.

Un dels primers a alçar la veu en aquest sentit va ser l'alcalde accidental de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, que va mantenir que la seva participació en la consulta responia a “un acte de protesta contra un determinada situació i una determinada gent”, però no va sortir del guió dels comuns i va insistir en la necessitat de concretar quines seran les garanties de la votació.

EUiA SÍ, IU NO

Per la seva part, el líder d'EUiA i secretari de Catalunya en Comú, Joan Josep Nuet, ha manifestat aquest dilluns a la Cadena SER que “no es quedaran observant-ho des del sofà”. No obstant, ha advertit que dipositar el vot no vol dir "sentir-se obligat" a complir amb el resultat del referèndum, ja que per ells la cita no és vinculant.

El coordinador federal d'IUAlberto Garzón, ha reaccionat a les declaracions del líder de la seva formació a Catalunya i ha avisat que ell no participaria en una consulta com la que es planteja "perquè no sembla que pugui servir per al que ha de servir", i ha destacat la necessitat que tingui garanties i reconeixement internacional. "Això no es dona i a IU som molt clars i contundents. El referèndum no servirà per solucionar els problemes. No es pot recolzar", ha sentenciat, i ha qualificat les paraules de Nuet "d'opinions personals i no la posició oficial d'EUiA".

¿COLAU I DOMÈNECH?

Notícies relacionades

La portaveu i coordinadora de Comunicació, Elisenda Alamany, també s'ha mostrat “amb una predisposició plena" a votar i ha volgut deixar la porta oberta a futures maniobres que finalment desemboquin en una crida a la participació des de la seva formació: "Ho decidirem més endavant", quan el Govern "defineixi com es vincula o articula l'1-O", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Mentrestant, Xavier Domènech i Ada Colau eviten aclarir el sentit del seu vot. “Sé que ens trobarem a la urnes”, els ha llançat Fachin.