Jané convoca 500 places de mossos després del pols amb Montoro

El Govern esquiva noves polèmiques i s'ajusta als requeriments d'Hisenda

 

  / ACN / JORDI PUJOLAR

2
Es llegeix en minuts

El que en principi apuntava a un nou enfrontament entre Estat i Generalitat s’ha solucionat finalment per la via del diàleg. Així, el conseller d’Interior, Jordi Jané, va firmar ahir la convocatòria per a la promoció de 500 noves places per als Mossos d’Esquadra. La Generalitat ha atès, finalment, el requeriment del Ministeri d’Hisenda per limitar a 50 les places de reposició. 

No obstant, per salvar aquest obstacle i garantir que la convocatòria de 500 places no comportarà problemes jurídics, la Generalitat ha aprovat una nova oferta de places públiques per a 450 agents més, en aquest cas vinculades als Pressupostos Generals de l’Estat i que, segons Interior, permeten un criteri de reposició més flexible.

La convocatòria d’aquesta promoció de mossos, la primera des de l’any 2011, sortirà publicada avui en el Diari Oficial de la Generalitat, cosa que permetrà als aspirants començar a inscriure-s’hi telemàticament a partir de demà, segons el conseller.

Com a principal novetat d’aquesta convocatòria, segons han informat a Efe diverses fonts policials, figura que s’ha eliminat el límit d’edat (fins ara era per a persones d’entre 18 i 35 anys) perquè els aspirants puguin tenir entre 18 i un màxim de 65 anys, que s’exigirà no només l’ESO, sinó també el Batxillerat, la FP-2 o un títol equivalent i que es toleraran els tatuatges visibles més enllà de l’uniforme, encara que amb algunes condicions. En concret, segons les fonts, no s’admetrà aspirants que tinguin tatuatges de més de 15 centímetres al coll i de més de 70 centímetres al braç, ni aquells que continguin missatges que no s’ajustin al codi ètic de la policia.

PLANTILLA CURTA / El conseller va insistir en la importància que s’incrementi la plantilla de la policia catalana, que actualment té uns 16.800 agents, davant els 18.267 que es va estipular a la Junta de Seguretat del 2006 com la plantilla òptima dels Mossos d’Esquadra. Va lamentar que des de l’última promoció, l’any 2011, el nombre d’efectius de la policia autonòmica catalana, que va arribar a superar amb escreix els 17.000 efectius, no només no ha augmentat, sinó que s’ha reduït en uns 400 efectius –al no refer-se totes les baixes–, tot i que les «exigències» en matèria de seguretat «són més altes», per l’augment de l’amenaça gihadista i per l’increment del turisme, entre altres aspectes.

Notícies relacionades

«Els alcaldes, els municipis, la societat, ens demanen més agents. Davant d’aquesta reclamació, no podíem deixar de convocar, de complir l’objectiu de les 500 places, perquè la pèrdua d’efectius no és admissible», va exclamar Jané.

El titular català d’Interior va advertir que la seguretat constitueix un «pilar bàsic» del sistema democràtic i una garantia per a l’Estat social, i es va mostrar convençut que la ciutadania «segur» que recolza, en l’actual context d’amenaça gihadista, que la policia catalana inverteixi més en mitjans materials i personals.