LES PORTADES DE LA PREMSA

"Cop a la democràcia", "escac a l'Estat", "Puigdemont deroga l'Estat a Catalunya"

'La Razón', 'Abc' i 'El Mundo' impugnen d'arrel la proposta de referèndum unilateral de l'1 d'octubre; 'El País' titula que el president "presenta en un teatre una llei sense garanties"

'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO denuncien l'opció de secessió immediata i d'independència exprés; els sobiranistes 'El Punt Avui' i 'Ara' animen la gent a votar

portada-razon-05-07-2017

portada-razon-05-07-2017

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L''Ara' i 'El Punt Avui' aplaudeixen el pas fet ahir per Puigdemont (PDECat), Junqueras (ERC) i la CUP de presentar un esborrany de llei per celebrar a Catalunya un referèndum unilateral l'1 d'octubre sobre la relació amb Espanya. Ho diuen les seves portades. Les de 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO titulen amb la previsió de secessió immediata i d'una  independència exprés; igual que la d'‘El Correo’ basc.

Les primeres pàgines de la capital del regne impugnen d'arrel als seus titulars l'aposta independentista: "Puigdemont presenta en un teatre una llei sense garanties" ('El País'), "Puigdemont presenta la llei que deroga l'Estat a Catalunya" ('El Mundo'), "Escac a l'Estat de dret a Catalunya" ('Abc') i "Cop a la democràcia" ('La Razón').

 EL FUTUR, A LES NOSTRES MANS

L'editorial de l''Ara' realça aquests titulars: "La millor garantia del referèndum serà una gran participació. L'objectiu del Govern de cara a l'1-O ha de ser convèncer els votants del 'no' perquè hi participin". Només així, diu el text, "s'aconseguirà que el país no surti fracturat sinó encara més reforçat i cohesionat de l'1-O". Esther Vera i Antoni Bassas repiquen la idea de Puigdemont que la clau estarà en la reacció dels ciutadans.

'El Punt Avui', que fa una portada monogràfica, titula el seu editorial: "La fi de la incògnita". Al·lega que l'acte d'ahir no va ser "de desobediència a Espanya" sinó "d'obediència a la sobirania de Catalunya", i que tots "haurem de demostrar que som dignes de la república" per rematar: "El futur és a les nostres mans, no a les d'Espanya".

LLEI FEBLE, SENSE GARANTIES

'La Vanguardia' entén que la que es va presentar ahir és "una llei políticament i jurídicament feble". Així titula un editorial en què es llegeix que la norma "a l'exclusiu servei de la causa independentista" "denota més urgència partidista que equitat i consistència jurídiques, més vocació d'imposar un criteri unilateral que de servei a tota la ciutadania o d'oferir-li plenes garanties".

L'editorial d'EL PERIÓDICO es titula "Referèndum sense garanties". Subtítols: "La llei que empara l'1-O, ''de mínims' segons admet la CUP, no aclareix els dubtes democràtics sobre la cita. L'independentisme fia el seu èxit, més que a l'escrutini, al fet que la resposta legal de l'Estat sigui desproporcionada". I acaba així considerant que aquest “desafiament posposa la resolució d'aquest conflicte, que serà dialogada o no serà". Una pàgina més enllà, l'expresident Montilla titula el seu article: "Aquest no és el camí. És necessari trobar un espai de concòrdia política per pactar la reorganització territorial".

ALIENACIÓ POLÍTICA

El títol de l'editorial de 'La Razón' és el titular de portada: "Cop a la democràcia". El text considera inviable l'aposta sobiranista, que el porta a apuntar: "És inevitable concloure que una certa pèrdua del sentit de la realitat i d'alienació política converteix en insubstancial allò [la llei] anunciat". (...) "Catalunya està en aquests moments en mans d'un Govern irresponsable i manejat per un grup radical que depèn de la CUP" (...) "Al Govern d'Espanya no li queda més remei que aplicar la llei en defensa de l'Estat de dret" (.,.) "L'única fórmula perquè els catalans decideixin a les urnes i desbloquegin la situació és convocant eleccions autonòmiques".   

ESGUERRO I SEDICIÓ

"Disbarat jurídic del secessionisme" es titula l'editorial de l''Abc', que entén que a la fiscalia i l'advocacia de l'Estat no els faran falta savis arguments per recórrer aquest "esguerro jurídic", un "disbarat" en una "delirant carrera cap a una declaració unilateral d'independència, perquè el resultat de la consulta, fins i tot en cas que fos legal, els és igual. Tot és una bastimentada pseudojurídica per coaccionar la ciutadania, imposar per la força una república independent (...) i plantejar un xantatge a 40 milions d'espanyols amb dret a decidir. Els il·lícits penals són evidents. El germen d'una sedició en tota regla, més enllà de desobediència flagrant a totes les advertències dels tribunals".

COP ENCOBERT, PSOE TEBI

L'editorial d''El Mundo' es titula "Un cop que aviva el risc de fractura social a Catalunya". Subtítol: "Els separatistes es llancen al xoc amb l'Estat forçant una consulta il·legal". El text sentencia: "La realitat és que qualsevol eventual consulta independentista constitueix un cop encobert amb què es pretén trossejar la sobirania nacional. El referèndum, per tant, no hi cap en la legislació actual. Però és que, a més, la normativa ordida pels independentistes no presenta les mínimes garanties democràtiques..."

S'acaba així: "El Govern té la legítima força per aturar l'arbitrarietat i la fal·làcia contrària a dret amb què el separatisme porta Catalunya a un carreró sense sortida. El que és fonamental, per tant, és la capacitat de les forces constitucionalistes per articular una reacció conjunta. I, en aquest sentit, no deixa de ser preocupant -tal com es va comprovar ahir- que el suport del PSOE i de Sánchez al Govern sigui cada vegada més tebi i ambigu".

FRAU I POBLE COLONIAL

El d''El País' es titula: "Llei fraudulenta. La norma per al referèndum català retalla la democràcia i les llibertats". L'editorial esgrimeix que l'esborrany de JxSi i ERC és un "frau polític" i un "frau jurídic" que promou la ruptura legal i no ofereix garanties. Aquesta és la frase final: "En el seu afany rupturista, el secessionisme, una vegada més, es desconnecta del sentit comú, la realitat i els mínims democràtics exigibles a qualsevol projecte polític".

Unes pàgines més enllà, Xavier Vidal-Folch qüestiona les bases jurídiques internacionals invocades pels pares independentistes de la norma ("Catalunya no és un poble colonial"), i Joan Botella ("Això no és un referèndum") qüestiona les imposicions unilaterals: "El que està en joc -acaba- és el funcionament democràtic de la societat catalana. No cal remuntar-se a la legalitat constitucional vigent, o al marc normatiu comunitari i internacional (el veredicte del qual no ofereix dubtes): avui l'empenta de la causa independentista es proposa reduir els marges de pluralisme i de lliure debat en la societat catalana".

Fora d'això, aquí teniu una primera peça sobre com han recollit diversos mitjans de comunicació internacionals a les seves webs l'anunci d'una possible independència exprés de Catalunya.

     

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Puigdemont presenta en un teatre una llei sense garanties. El president declararà la independència en dos dies si guanya el 'sí' per un sol vot"; "Corea del Nord eleva el desafiament als EUA amb un míssil de llarg abast"; "Macron llança un pla per reduir la dependència de l'Estat"; "El Govern creu que és el moment d'una pujada salarial".

EL MUNDO

"Puigdemont presenta la llei que deroga l'Estat a Catalunya. Preveu que la consulta se celebri sense un cens oficial i en què els ciutadans estarien obligats a ser vocals de meses electorals"; "El TC avala que la Generalitat imposi els rètols en català"; "La fiscalia demana un total de 375 anys de presó per als vuit agressors d'Alsasua"; "El Govern recolza una pujada dels salaris de fins al 3%"; "Corea del Nord provoca Trump amb un míssil intercontinental el 4 de juliol"; "A judici per robar dos milions a la seva àvia de 97 anys".

ABC

"Escac a l'Estat de dret a Catalunya. La Generalitat presenta un delirant projecte de llei que trepitja els drets, garanties i llibertats dels mateixos catalans per imposar la consulta il·legal de l'octubre i la consegüent independència".

LA RAZÓN

"Cop a la democràcia. La llei del referèndum preveu que es declari en 48 hores la independència si guanya el 'sí' l'1-O. Guerra oberta al PDECat: Homs diu que està "fins als ous" que Puigdemont només escolti ERC i la CUP"; "Báñez demana apujar els sous després de caure l'atur al nivell del 2009"; "Juncker critica l'absentisme a Estrasburg: 'És ridícul"; "El fiscal demana 375 anys de presó per l'agressió d'Alsasua".

ARA

"Puigdemont: 'La victòria la farà possible la gent'. JxSí presenta la llei del referèndum sense desvelar encara les incògnites del cens i les urnes"; "El TC veta el català com a prioritari per acollir immigrants"; "El nom d'aturats ja està per sota dels 400.000". 

EL PUNT AVUI

"'Votarem!'; "La llei de l'1-0, íntegra"; "Josep Rull: 'Els riscos assumits seran inversament proporcionals a la mobilització al carrer".

LA VANGUARDIA

"La llei del referèndum preveu la secessió immediata. Santamaría adverteix que pot paralitzar la norma en 24 hores"; "El Govern posa en marxa el pla alternatiu per comprar urnes"; "El TC limita quatre lleis de foment de l'ús del català"; "Báñez demana aprofitar l'augment de l'ocupació per apujar els salaris".

EL PERIÓDICO

"Un 1-O de mínims i independència exprés. JxSí i la CUP declararan en 48 hores la secessió si el 'sí' guanya per un sol vot"; "Llista d'espera a la Model"; "Corea del Nord desafia els EUA amb un míssil capaç d'arribar a Alaska"; "Sis noies s'apoderen d'un centre de menors a Girona"; "El Tour expulsa Sagan per fer caure Cavendish a la meta".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Catalunya vol declarar la independència a les 48 hores del referèndum si guanya el 'sí'. Cospedal recorda que l'Exèrcit garanteix 'la integritat del país"; "Demanen fins a 62 anys de presó els vuit acusats per la pallissa d'Alsasua"; "El tancament sacseja els 147 treballadors de General Electric a Ortuella"; "Als nens els cremava la boca i vomitaven".