EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Junqueras: "De legalitat només n'hi ha una i és la que assisteix el Govern"

El vicepresident de la Generalitat considera que l'Estat "no tindrà alternativa per actuar de manera irresponsable"

jregue38766380 barcelona  06 06 2017 reunio consell executiu del govern de 170703091004

jregue38766380 barcelona 06 06 2017 reunio consell executiu del govern de 170703091004 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

El vicepresident de la GeneralitatOriol Junqueras, ha assegurat aquest dilluns que el Govern de Mariano Rajoy acabarà actuant "de manera responsable" perquè "no tindrà alternativa per actuar de manera irresponsable" per defensar que l'1 d'octubre es compleix amb la legalitat. En una entrevista a RAC-1, ha insistit que de legalitat "només n'hi ha una" i que aquesta "és la que segueix i assisteix el Govern que deriva del principi democràtic” davant un Estat que no compleix amb els seus acords i que l'hauria "d'interpretar com es fa a tot el món” perquè “en cap lloc es prohibeix el referèndum”. "Ens trobem amb un Govern que no vol parlar perquè no ens reconeix com a subjecte polític i això contravé el dret internacional", ha dit.

Junqueras ha rebutjat que l'actuació de l'Executiu de Puigdemont sigui unilateral i ha defensat que el procés segueix la multilateralitat perquè manté el diàleg amb diferents actors. "És unilateral la voluntat d'exercir el dret a vot però el procés no, perquè també afecta institucions supraestatals i actors econòmics i socials". Davant d'això, ha criticat que sigui el Govern central qui usi la unilateralitat: "És difícil trobar alguna cosa que el Govern no porti al Tribunal Constitucional (TC). Llavors, ¿qui és unilateral des de fa dècades?", s'ha preguntat.

MISSATGES A COLAU I BAIGET

Notícies relacionades

Per una altra part, ha replicat a les declaracions de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha assegurat en una entrevista a EL PERIÓDICO "que no posarà en perill els funcionaris del consistori" davant el referèndum. Junqueras ha explicat que "en cap procés electoral l'ajuntament de la ciutat hi posa funcionaris", i per tant "si no n'hi ha mai i el referèndum es fa com sempre, no ha de patir".

També ha reaccionat als dubtes del conseller d'EmpresaJordi Baiget, sobre la celebració de l'1-O i ha advertit que aquesta cita "no es pot assemblar a un 9-N "perquè la diferència és enorme" i radica en el "caràcter vinculant". En aquest sentit, ha avançat que en les pròximes setmanes s'explicarà la llei de fonamentació de la nova República. "Tenim una tasca a fer, un deure a complir, un mandat al qual respondre i estem aquí per fer-ho", ha dit.