LES PORTADES DE LA PREMSA

'El País' adverteix que Montoro és una llosa; 'Abc' es dona per amenaçat pel ministre

'El Mundo' recorda que banalitzar la reprovació del titular d'Hisenda de Rajoy mantenint-lo en el càrrec mina la democràcia i desprestigia les institucions

portada-abc-30-06-2017

portada-abc-30-06-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Montoro, el reprovat ministre d'Hisenda de Rajoy per la inconstitucional amnistia fiscal amb què va indultar 'gratis et amore' 31.000 delinqüents fiscals el 2012, és l'assumpte del dia en la primera edició del quiosc madrileny.

No està en totes les portades. Només en la meitat. Però una és de guardar, que no cada dia un diari de la caverna planta cara així a un correligionaris i ministre del regne d'Espanya: "Montoro está 'esperando' a que 'Abc' 'pase la raya' para ir a los tribunales", diu el titular de primera pàgina. I respon a peu de portada anunciat l'editorial, titulat: "La verdad es nuestra raya, señor Montoro".

Aquest editorial considera que el ministre "va amenaçar" el diari, interpreta que implícitament "admet la veracitat" de les denúncies per presumpte tràfic d'influències i acaba acusant-lo d'"haver sobrepassat els límits de la llibertat d'expressió".

BANALITZAR LA REPROVACIÓ...

A més d''Abc', dos diaris més de la capital del regne demanen el cap polític de Montoro amb més o menys acritud. 'El Mundo', que revela que el ministre va explicitar a Ciutadans la seva inquietud perquè es pugui veure abocat a instàncies del Congrés a revelar la identitat dels beneficiaris de l'amnistia fiscal, cosa que refusa fer, ofereix un editorial titulat "El peligro de banalitzar la reprobación" que no va més enllà d'això, de denunciar que la salut de la democràcia se'n ressent, i molt, quan els instruments de control parlamentari només serveixen per desprestigiar les institucions perquè no tenen conseqüència.

... TÉ COST POLÍTIC

Més es mulla l'editorial d''El País', diari que ni tan sols du Montoro en portada. Es titula "Montoro es una losa. La reprobación del ministro de Hacienda erosiona la estabilidad política". I mira a curt termini: "El daño de sostener contra viento y marea a reprobados como Montoro y Catalá no es solo moral. Tiene implicaciones prácticas para la vida política. Ambos ministros han perdido credibilidad para pactar con la oposición programas comunes de acción esenciales para el funcionamiento del Estado" (…) "Y si en contra de las normas de prudencia política se le mantiene en el cargo, es probable que el coste político para el Gobierno sea muy elevado. Tan elevado como para dar pábulo a nuevas acciones en contra del Ejecutivo, porque Rajoy estaría cargando de razones a la oposición".

CUEJA L'EXCLUSIÓ D'UN REI

A la premsa capitalina, d'altra banda, cueja l'exclusió de Joan Carles I del 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques que va presidir el seu fill, Felip VI (Aquí teniu la portada d''El Mundo', amb un editorial que assegura que el greuge no s'hauria d'haver produït). Sobre Catalunya, el que més cou -en això coincideixen tots- és que al Parlament s'hagi demanat el boicot publicitari de la Generalitat als mitjans que no recolzin el referèndum de l'1 d e octubre.

AVÍS DE LA KONRAD ADENAUER

Això no té el mateix ressò als diaris catalans. EL PERIÓDICO prima el manifest cívic contrari a la consulta unilateral. I el quiosc tampoc dóna canxa al 'Financial Times', que augura una confrontació imminent (aquí el teniu), ni a la Fundació Konrad Adenauer dels democristians de Merkel, que, sense arribar a demanar que es permeti el referèndum, com va fer 'The New York Times',  adverteix a Rajoy dels riscos del seu immobilisme.

Així ho presenta Vilaweb: "El ‘think tank’ més important d'Alemanya avisa que quan l'Estat espanyol s'avingui a negociar potser serà massa tard. Diu que si el referèndum no es pot fer l'independentisme pot arribar a tenir 'una clara majoria'".

LES JUDICIS DEL FRANQUISME  

A la premsa de Barcelona, no obstant, trobareu a tres portades que el Parlament declara nuls els judicis del franquisme a Catalunya a l'aprovar una llei d'article únic que potser no tindrà cap efecte jurídic pràctic. O sigui, serà poesia -com sostenia Ignasi Guardans a 'El balcó' de Ràdio Barcelona- encara que imprescindible per a les víctimes del cop d'Estat i la dictadura i més en aquest regne borbònic que oficialment ni sap assumir la seva història –com observava Montserrat Tura-.

Potser perquè la llei és de facto pura poesia, el Parlament la va aprovar per unanimitat i el PP no va donar la nota aquesta vegada. Quaranta anys després ja ens val.

I LA GUERRA DEL TRAMVIA

També veureu els militants pronunciaments de sempre contra la connexió del tramvia per la Diagonal a l'editorial de 'La Vanguardia'. Maria Eugenia Ibáñez us aclareix documentadament des de 'La lamentable', a "Vuelve la guerra del tranvía", que aquesta és una lluita política de dècades en favor del 'lobby' del cotxe i en contra del transport públic.  

    

          

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Merkel establece un frente en Europa por el libre comercio. España ratifica el acuerdo con Canadá con la abstención del PSOE"; "La conquista del último kilómetro en Mosul"; "Hong Kong, una ciudad, dos sociedades"; "El Parlament pide el boicot a los medios que no apoyen el referéndum"; "Los inmigrantes vuelven a España tras seis años de retirada"

EL MUNDO

"Moncloa y el Congreso se desmarcan del veto al Rey Juan Carlos I"; "Frente europeo contra el aislacionismo de Trump"; "Montoro rehúsa ahora dar la lista de beneficiados por la amnistía fiscal"; "La Generalitat cerrará el grifo a los medios que no anuncien el referéndum"; "El fiscal acusa al presidente de 'La Razón' de fraude en las subvenciones"

ABC

"Montoro está 'esperando' a que 'Abc' 'pase la raya' para ir a 'los tribunales'"

LA RAZÓN

"Rebelión de las comunidades del PSOE y Cataluña para gastar más. Crédito de 110.192 millones para pagar la extra de los pensionistas"; "1977-2017. Mujeres parlamentarias. Ana Pastor: 'Qué bonito será el día que una mujer diga que hay que incluir hombres en las listas'"; "Planeta se personará como acusación en la investigación por fraude al Grupo Zed"

ARA

"Catalunya anul·la els judicis del franquisme"; "Les més brillants"; "Els alcaldes sobiranistes cediran els locals l’ 1-O"; "Més protecció social per als autònoms"; "El MNAC rebrà un Greco i un Goya del fons Muñoz Ramonet"

EL PUNT AVUI

"Els alcaldes cediran locals per celebrar el referèndum"; "Artur Mas: 'La legitimitat la donarà la gent'"; "El Parlament declara nuls els judicis del franquisme"

LA VANGUARDIA

"L'Estat presta 6.000 milions per a pensions"; "Quatre dones excel·lents"; "Les aturades de metro i taxi es converteixen en hàbit a Barcelona"; "El PSOE i la Generalitat rebutgen el límit de despesa de Montoro"; "Acusat de pederàstia el responsable d'Economia del Papa"; "Relloguer de pisos protegits i fins i tot del sofà a Airbnb"

EL PERIÓDICO

"Manifest cívic contra el referèndum unilateral"; "Per una 'societat digital integradora'"; "Madrid es bolca amb l'orgull gai"; "El Parlament declara nuls els judicis del franquisme a Catalunya"; "El Govern recorre a un crèdit per a les extres de les pensions"; "El responsable de les finances vaticanes, acusat de pederàstia"

Notícies relacionades

EL CORREO

"Osakidetza eleva a cinco los casos de triatletas infectados tras nadar en la ría"; "El taxi toma Bilbao contra la nueva competencia"; "El Gobierno pide un préstamos de 6.000 millones para pagar la extra a los pensionistas"; "Un joven de 15 años sufre quemaduras en una 'sanjuanada' de Bilbao"