LES PORTADES DE LA PREMSA

Del consens perdut, la festa sense Joan Carles i l'avís de Felip VI als independentistes

El quiosc català completa l'advertència règia amb l'interrogatori de funcionaris; el madrileny, amb la irritació del rei emèrit per la seva exclusió de l'acte del Congrés

portada-pais-29-06-2017

portada-pais-29-06-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El quiosc només té ulls per als fastos del 40 aniversari del 15-J del 1977, les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura de Franco, per a la deriva de Catalunya i Espanya i per al ministre Montoro, a qui 'Abc' manté a la picota. Amb això s'armen totes les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui.

De facto es resumeixen en la dicotomia editorial de si aquesta nació de nacions trobarà el consens polític perdut de la transició del franquisme a la democràcia que 'El País' diu que es busca ("La transició no es solo un recuerdo que conmemorar sino un ideal a seguir") i que 'Ara' dona per desaparegut per la incapacitat de practicar-lo ("El Congrés celebra l'esperit desaparegut. Espanya està sociològicament lluny del 1977, però té dèficits democràtics importants") .

EL MISSATGE DEL REI 

El fil conductor del quiosc és l'advertència de Felip VI als secessionistes catalans pel seu entossudiment a fer el referèndum l'1 d'octubre en la invocació de la necessitat d'atendre les lleis del regne per dialogar, no perdre la seguretat, no negar la llibertat, no trencar la convivència ni tornar a l'Espanya esqueixada.

A més del missatge, a la capital de Catalunya es destaca també que la Guàrdia Civil interroga funcionaris de la Generalitat per aquesta consulta, fet que porta l''Ara' a denunciar que l'objectiu és atemorir i 'El Punt Avui" a titular que l'ofensiva és total.

I EL DEL VATICÀ

En consonància amb això, 'El Mundo' i 'La Razón' ressalten que Sáenz de Santamaría va aprofitar ahir el viatge a la Santa Seu pel nomenament de Omella, arquebisbe de Barcelona, com a cardenal, per proclamar que el secretari d'Estat vaticà, Parolin, va aclarir dubtes i va declarar que "el futur de Catalunya és una decisió de tots els espanyols". 

CABREIG DE JOAN CARLES  

A la capital del regne, no obstant, l'element complementari és el cabreig -verb que utilitza Lucía Méndez, mentre que els titulars parlen de malestar o irritació- del rei emèrit per haver sigut exclòs de l'acte del Congrés. Aquí teniu 'La Razón' obrint així: "Don Juan Carlos, dolgut: 'Don Juan Carlos, dolido: 'Han ido hasta las nietas de la Pasionaria'". I a 'El Mundo' coronant la seva portada amb tres línies d'una pregunta de Raúl del Pozo a l'exmonarca: "¿No cree su majestad que no invitarle a celebrar la democracia es como no invitar a Napolén a la conmemoración de la batalla de Austerliz? "Sí, desde luego".

Trobarà de tot sobre el tema als rotatius madrilenys, des de cròniques cortesanes fins a editorials, com el d''El País', que adverteix que la Casa Reial no pot confondre un nou regnat com és el de Felip VI amb una nova Monarquia, perquè ho acabarà pagant.

ENFANGUEN LES CELEBRACIONS 

El complementari homenatge que va organitzar Podem al Congrés per honrar els demòcrates víctimes del franquisme menystinguts oficialment 40 anys després de la dictadura només mereix portada a 'El País' i perquè el PSOE es va sumar a l'acte alternatiu. A 'El Mundo' ho tenen més clar: "Podemos y nacionalistas enfangan los festejos", titula a dins.

Tots els diaris, d'altra banda, donen més o menys rellevància a la notícia que Sánchez Rivera han acordat abordar la reforma de la Constitució a la tardor i aparquen les consideracions sobre blocs i fronts de dreta (PP + Ciutadans) i d'esquerra (PSOE + Podem).

Sobre això escriu Joan Tapia, que recepta que ningú es faci il·lusions de res ni es cregui la literatura infantil a "Canvis de parelles o fins i tot trios. Tret d'un accident no parlamentari, Rajoy estarà a la Moncloa fins al 2019. O el 2020". La simple idea que Iglesias pugui estar al Govern d'Espanya és -remata- "literatura... de terror".

DE MONTORO I CONTRA COLAU 

'Abc' amplia les denúncies de tràfic d'influències contra el despatx que va fundar Montoro, a qui aquest i altres diaris li retreuen que no accepti la petició de Ciutadans de rebaixar l'IRPF l'any que ve, al mateix temps que assegura que el PSOE rebutja com a interlocutor el ministre d'Hisenda que avui serà reprovat pel Congrés per haver ignorat la llei amb la seva arbitrària amnistia fiscal.

'La Vanguardia', finalment, anuncia una rebel·lió dels patrons del turisme barceloní contra Colau.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"

España busca en la Transición el consenso político perdido. El Rey defiende la ley contra la ruptura de la convivencia. Juan Carlos I, molesto por su exclusión de las celebraciones. El PSOE se suma al acto alternativo organizado por Podemos"; "Maduro dice que existe "una escalada golpista" y amenaza con las armas"

EL MUNDO

"Felipe VI pide cumplir la ley para no volver a la 'España desgarrada'"; "Postura del Vaticano sobre Cataluña: 'Todos los españoles tienen que decidir'". "El fiscal del TS no cree que haya altercados si se actúa para evitar los preparativos de la consulta"; "Maduro se vale de un extraño atentado al Supremo para poner en alerta al Ejército"; "Sánchez trata de purgar de la Mesa del Congreso a uno de sus críticos"; "El salario más habitual en España no llega a 1.000 € netos"

ABC

"El despacho que fundó Montoro cobraba para influir en el cambio de leyes. El ministro se niega a bajar el IRPF en 2018 y pone en riesgo el apoyo de Ciudadanos al techo de gasto"

LA RAZÓN

"Don Juan Carlos, dolido: 'Han ido hasta las nietas de la Pasionaria'". "'Fuera de la Ley sólo hay inseguridad'". "La Generalitat plantea ahora comprar urnas de cartón por la vía de 'urgencia'"; "El ataque de un helicóptero al Supremo hunde a Venezuela en el abismo"; "Sánchez y Rivera pactan abordar la reforma de la Constitución"; "El Papa crea cardenal al arzobispo de Barcelona, Juan José Omella"

ARA

"Objectiu: atemorir els funcionaris"; "'Fora de la llei només hi ha imposició i negació de la llibertat'"; "Volkswagen i BASF també pressionen pel corredor mediterrani"; "Catalunya legalitza els 400 clubs cannàbics"; "Només fa R+D una de cada quatre empreses"

EL PUNT AVUI

"Ofensiva total. 'Les clavegueres d'Interior' o la impunitat de l'Estat". "Santi Vila: 'No soc dels que somiaven en la independència'". "La samarreta de l'11-S, pel sí al referèndum". "Sánchez i Rivera es conjuren contra la consulta"; "L'àvia morta en l'incendi de Reus devia a Gas Natural 246 euros"

LA VANGUARDIA

"El Rei avisa la Generalitat que no hi ha llibertat fora de la llei"; "La Guàrdia Civil interroga treballadors de la Generalitat sobre aspectes del referèndum"; "Rebel·lió empresarial contra Colau i la seva actitud amb el turisme"; "El pont aeri tindrà 26 vols diaris a partir del juliol"

EL PERIÓDICO

"El Rei demana diàleg 'dins la llei'"; "La Guàrdia Civil interroga funcionaris per l'1-O"; "Deu anys penjats de l'iPhone"; "Sabina, incombustible"; "Les dones cobren a l'any 6.000 € menys que els homes"

Notícies relacionades

EL CORREO

"''Fuera de la Ley solo hay arbitrariedad, imposición e inseguridad'"; "El Parlamento cita a 6 víctimas de ETA, las mismas que del GAL y de abusos policiales"; "Aburto asume al final el control sanitario de la ría 'por el bien de Bilbao, aunque no nos toque'"