La CUP i JxSí acorden condicionar les ajudes als mitjans al fet que acceptin la campanya per l'1-O

L'oposició critica aquest acord, inclòs en una moció dels anticapitalistes

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El grup de la CUP i el de Junts pel Sí han acordat una moció sobre les subvencions i la publicitat institucional als mitjans de comunicació que inclou un punt en què es posa com a condició perquè els mitjans rebin ajudes directes o publicitat institucional de la Generalitat i les seves empreses públiques, entre altres qüestions, que es comprometin a difondre la campanya institucional del referèndum de l'1 d'octubre.

Albert Botran, de la CUP, ha argumentat que als mitjans que reben ajudes públiques o publicitat se'ls ha d'exigir determinades condicions com la incorporació de dones als seus espais d'opinió i també "la campanya pel referèndum de l'1 d'octubre, que la volem sencera i normal tant pel 'sí' com pel 'no'".

Jordi Cuminal, de Junts pel Sí, ha defensat que la moció aposta per la màxima transparència en les ajudes institucionals als mitjans, ja sigui en publicitat, subvencions o subscripcions. I ha defensat que si els mitjans, per exemple, progressistes, accepten publicitat de bancs, empreses energètiques o immobiliària, així com mitjans conservadors accepten publicitat vinculada al sexe, "amb més motiu s'ha d'acceptar la publicitat institucional del Govern del país, només faltaria", cosa que "no obliga que la línia editorial canviï gens ni mica".

CIUTADANS, PSC I PPC, EN CONTRA

Notícies relacionades

Ciutadans, el PSC i el PPC han votat contra aquest punt i Catalunya Sí que es Pot s'ha abstingut. “Cada dia TV-3 fa campanya sobre el 9-N”, ha afirmat Fernando de Páramo de Ciutadans, per argumentar que aquest punt no és necessari. Marta Ribas, de Catalunya Sí que es Pot, ha argumentat que aquest punt suposaria “posar en la tessitura els mitjans d'haver de triar entre una legalitat o una altra”. "Es vol traslladar el conflicte als mitjans, públics i privats", ha criticat el socialista David Pérez. "És un atac brutal a la llibertat de premsa", ha criticat el diputat del PP Juan Milán.

D'altra banda, diversos grups, des del PSC fins a Ciutadans, han valorat positivament algun punt de la moció, que reclama més transparència a la concessió de subvencions o publicitat institucional als mitjans de comunicació.