L'Audiència Nacional reté la devolució d'Hisenda de Marta Ferrusola

El jutjat que investiga el 'cas Pujol' n'ordena la retenció cautelar per la seva imputació

El 2014, el fisc va tornar a la 'mare superiora' 2.137 euros, segons consta en el sumari

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Quan declares un patrimoni, entre immobles, accions i dipòsits, que gairebé arriba als 700.000 euros i has mogut milions de pessetes a Andorra sota el pseudònim de "mare superiora", resulta difícil de creure que la teva declaració de la renda surti a tornar. Però passa. El Jutjat Central d'Instrucció número 5, en què s'investiga el 'cas Pujol', ha ordenat a l'Agència Tributària la retenció cautelar de la quantitat que a la dona de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Marta Ferrusola, li ha sortit a tornar en la seva declaració de la renda.

La diligència d'ordenació, firmada per la lletrada de l'Administració de la Justícia (abans, secretària judicial) del Jutjat de José de la Mata, no especifica la quantitat a tornar aquest any a Ferrusola, però estableix que es retingui cautelarment donada la seva condició d'imputada en el 'cas Pujol'. En la declaració aportada per la seva defensa al Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, en què es va investigar en un principi la suposada herència rebuda per la família i ingressada a Andorra, constava que per l'exercici del 2013 la devolució que li corresponia va pujar a 2.137 euros. 

El 2014, Ferrusola va declarar un patrimoni de 685.099 euros, entre immobles, com tres a la ronda General Mitre de Barcelona, on té fixada la seva residència habitual, i una casa a Queralbs (Ripollès), accions i dipòsits, uns guanys patrimonials de 7.132,61 euros i unes pèrdues d'11.846, en interessos bancaris, per la qual cosa va sumar unes retencions de 3.578 euros. Finalment, la quantitat a tornar va pujar a 2.137,03 euros. 

BENEFICIS OCULTS

En un informe del mes d'abril passat de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia aportat al 'cas Pujol' figurava que el "benefici econòmic no justificat" obtingut per l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va ser de 473.074.154 pessetes (2,84 milions d'euros), mentre que el de la seva dona, Marta Ferrusola, va ser de 70.180.000 pessetes (421.790 euros) i 261.349 euros.

Notícies relacionades

Segons el document, la família Pujol atresorava uns 70 milions d'euros en diferents divises als comptes que, des d'almenys 1990, gestionava sota "un pla preconcebut i ordenat" per ocultar els seus fons.

En el seu informe, els investigadors sostenen que "la família actuaria com un grup organitzat que desenvoluparia una activitat presumptament il·lícita i prolongada en el temps almenys des del 1990, dirigida a l'obertura de comptes bancaris en un territori fiscalment protegit, per ocultar i operar amb diners d'origen desconegut i presumptament il·lícit".