DEBAT A LA CAMBRA BAIXA

L'oposició en ple reprovarà dijous Montoro per l'amnistia fiscal

Tots els grups, menys el PP i el PNB, s'uneixen contra el ministre d'Hisenda després de la sentència del TC

En la votació del Congrés serà el segon membre del Govern de Rajoy censurat després de Catalá

tecnicomadrid38873423 madrid  13 06 2017   cristobal montoro  ministro de hacienda

tecnicomadrid38873423 madrid 13 06 2017 cristobal montoro ministro de hacienda

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, es convertirà aquest dijous en el segon membre del Govern de Mariano Rajoy reprovat pel Congrés dels Diputats, després que ho fos el de Justícia, Rafael Catalá. Tots els grups de la Cambra, amb l'excepció del PP, que s'hi oposa, i del PNB, que ha anunciat s'abstindrà, han recolzat la iniciativa presentada pel PSOE per reprovar-lo per l'amnistia fiscal del 2012, la inconstitucionalitatde la qual va declarar el Tribunal Constitucional el passat dia 8.

El PSOE, Units PodemCiutadansERC, el PDECATCompromís i EH Bildu han defensat els arguments pels quals aquest dijous votaran a favor de la reprovació d'un Montoro que no ha assistit a la sessió i que des del Senat manifestava que l'afrontava "amb la normalitat pròpia de la democràcia", informa Efe.

En el ple, el diputat del PSOE Julián López ha lamentat que "l'únic ensenyament" que semblava haver tret el ministre de la sentència del Constitucional és que hauria d'haver utilitzat un "instrument legal" diferent del Reial Decret, cosa que podria significar que estigués disposat a fer-ne una altra. Tot plegat malgrat les crítiques de l'alt tribunal a aquesta mesura, per suposar una "abdicació" del Govern davant les seves responsabilitats i per beneficiar els defraudadors davant els complidors. 

"CÚPULA" DEL FINANÇAMENT DEL PP

López s'ha remès a un dels beneficiats per l'amnistia, l'extresorer del PP Luis Bárcenas, a qui ha anomenat "la cúpula" del finançament il·legal del partit del ministre Montoro. I ha denunciat que s'hagués promogut, mentre que "milers de persones havien de pagar més pels medicaments, es reduïen les beques, s'apujava l'IVA i es fregia a impostos els pensionistes i emigrants retornats".

Notícies relacionades

El diputat d'Units Podem Alberto Garzón s'ha centrat en el fet que l'Executiu sabia on eren els defraudadors, perquè va fer una estimació de la recaptació que suposaria l'amnistia. Com que les expectatives es van veure defraudades, es va dedicar a trucar als assessors fiscals per garantir-los "seguretat jurídica " i així aconseguir fer augmentar el nombre de persones que es van acollir a la regularització.

Aquest dimarts també s'ha sabut que el Jutjat d'Instrucció número 22 de Madrid ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia Anticorrupció contra els membres del despatx fundat per Montoro el 2006, Equipo Económico, entre ells el seu germà Ricardo, per la firma d'un contracte "indiciàriament simulat" amb el Consell Superior de Cambres de Comerç, Indústria i Navegació d'Espanya (CSC).