EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El 'New York Times' demana a Rajoy que permeti un referèndum

El rotatiu suggereix al president que autoritzi la consulta perquè guanyi el 'no'

belgium eu summit 38588-66a34

belgium eu summit 38588-66a34 / Geert Vanden Wijngaert (AP)

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

En un editorial titulat 'El desafiament de Catalunya a Espanya', l'influent diari nord-americà 'The New York Times' suggereix aquest divendres al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, la conveniència de permetre un referèndum d'autodeterminació a Catalunya: "La millor sortida per a Espanya seria permetre el referèndum, i per als votants catalans, rebutjar la independència --com han fet els votants al Quebec i Escòcia"--. "No obstant, la intransigència de Madrid només inflamarà les frustracions catalanes", finalitza el text.

"Un Govern central més capacitat podria apaivagar el fervor independentista donant-li a la regió un retorn econòmic millor", afegeix el text. "Catalunya contribueix gairebé a un cinquena part del producte interior brut d'Espanya, tot i que la regió amb prou feines rep el 9,5% del pressupost espanyol", afegeix. "Negociant de bona fe amb els líders catalans per trobar una solució política --en comptes de deixar-ho tot a una interpretació jurídica restrictiva de la Constitució per castigar els esforços de Catalunya per incrementar la seva autonomia-- també ajudaria" a la solució, prossegueix el contundent editorial.

"Espanya està decidida a evitar un referèndum d'independència a Catalunya encara que la seva dura actitud amb els líders catalans probablement no ha fet res més que incrementar l'entusiasme per una mesura amb un suport qüestionable", comença el text. En una primera valoració d'aquest editorial, fonts del Govern de la Generalitat han qualificat el text de "bufetada mundial" contra el Govern de Rajoy. A Twitter, el president Carles Puigdemont ha reaccionat amb ironia: "Veig que la idea del cop d'Estat en forma de referèndum no l'acaben de comprar".

APEL·LACIÓ AL PSOE

Hores abans que se sabés l'editorial, Mariano Rajoy estava pensant en el líder del PSOE, Pedro Sánchez, sobre qui ha de prendre la iniciativa per trucar a l'altre i demanar-li una cita. Però ni un ni l'altre sembla que estiguin disposats en aquests moments a fer un pas endavant. El president del Govern ho ha deixat clar en la roda de premsa que ha ofert després del Consell Europeu, a Brussel·les: "Tindré la reunió quan vulgui el senyor Sánchez. Crec que és bo que la tinguem", ha dit abans de reclamar-li que expliqui en què consisteix la seva idea de "plurinacionalitat".

Notícies relacionades

Els socialistes sostenen que Sánchez ja va telefonar al cap de l'Executiu després de les primàries i consideren que ha de ser l'inquilí de la Moncloa qui despengi el telèfon i el convoqui. Tot i donar per fet el suport dels socialistes a la unitat d'Espanya, a Rajoy li agradaria que concretés què significa la seva aposta per la "plurinacionalitat", quines lleis creu que s'haurien de canviar perquè fos una realitat i quins "efectes jurídics generarien aquests canvis".

Sobre el repte sobiranista, en la roda tradicional dels divendres després del Consell de Ministres, Méndez de Vigo ha insistit a reclamar a Carles Puigdemont que porti el seu full de ruta al Congrés, que enviï una altra vegada la petició per comparèixer a la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, si és que la primera s'ha "perdut", i que deixi de fer "anuncis sobre anuncis", en referència a la convocatòria del dia 4 per explicar els detalls de la consulta.