El Congrés torna a rebutjar el referèndum a Catalunya

El PDECat i ERC asseguren que encara hi ha temps per pactar la consulta abans de l'1 d'octubre

Els partits independentistes critiquen a Sánchez que només reconegui Catalunya com a "nació cultural"

undefined38988301 madrid  21 06 2017  politica  sesi n de control al gobierno 170621122514

undefined38988301 madrid 21 06 2017 politica sesi n de control al gobierno 170621122514

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Congrés dels Diputats rebutjarà dijous, per enèsima vegada, un referèndum sobre la independència de Catalunya. Presentada pel PDECat, la moció que s'ha debatut aquest dimecres instava el Govern central a assumir la convocatòria anunciada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'una consulta perquè els catalans votin sobre la següent pregunta: “¿Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?”. Tant el PP com el PSOE i Ciutadans s'han posicionat en contra, i per tant la petició decaurà.

“No negociarem mai la sobirania d'Espanya. Espanya serà el que el conjunt dels espanyols decideixin, no el que vostès decideixin”, ha dit José Antonio Bermúdez de Castro, del PP, a ERC i el PDECat. “No hi ha res menys democràtic que burlar la llei. L'únic que estan desitjant és que hi hagi força i violència, això és l'únic que en aquests moments els pot legitimar. No hi ha democràcia sense respecte a la llei. La llei és el que ens dona garanties, drets i llibertats”, ha assenyalat la socialista Meritxell Batet.  

Per contra, els partits independentistes han defensat que encara hi ha temps per arribar a un "acord" que permeti una consulta pactada, que el Govern central només impedirà, segons el republicà Joan Tardà, si recorre a l'ús de la "violència".

LA PLURINACIONALITAT

Es tracta del primer debat sobre el conflicte català després que Pedro Sánchez hagi tornat a agafar el timó del PSOE. Això explica que el portaveu adjunt de l'antiga convergència al Congrés, Jordi Xuclà, hagi considerat que "la majoria" del Congrés reconeix ara Espanya com un Estat "plurinacional". Tot i això, ha recordat als seus "estimats col·legues del PSOE" que quan es reconeix un territori com a "nació", es fa "a tots els efectes", reconeixent també el seu dret d'autodeterminació. 

En un to més dur, Tardà s'ha burlat que Sánchez "hagi passat de no reconèixer Catalunya com a nació a fer-ho en sis mesos". "Deixin d'ofendre, siguin més seriosos [...] No els fa vergonya insultar una nació mil·lenària que ha convertit en nació cultural en sis mesos", ha manifestat. 

LA POSTURA DE PODEM

Notícies relacionades

Units Podem, que no recolza la celebració d'un referèndum unilateral, ha anunciat que recolzarà la moció -que es vota dijous- però amb un ‘sí’ crític, ja que comparteix que el problema català “sorgeix de la falta de diàleg del PP i de les pulsions repressives contra les institucions catalanes”, però considera que el PDECat cau en “contradiccions absolutes” al presentar una iniciativa en què en el primer punt demana que “es respecti” la decisió de Puigdemont de convocar la consulta l'1 d'octubre i, en el segon, s'avé al “diàleg” però ja després d'obrir els col·legis electorals. “Llavors, entenc que no se'n van d'Espanya, no”, ha ironitzat el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech.

“Tot és enormement confús i tan contradictori com és el seu propi espai polític”, ha assenyalat. Tot i això, ha avançat que el seu grup no s'abstindrà per diferenciar-se de la posició que va adoptar el PDECat en la moció de censura a Mariano Rajoy.