Puigdemont fa una crida a "persistir" en els objectius de Catalunya

"D'aquí uns anys direm que hem aconseguit tot el que el poble de Catalunya s'ha proposat", proclama

El president de la Comissió Jurídica Assessora també fa una crida a la confiança "quan res ens sembli propici"

jgblanco38963880 barcelona 19 06 2017  pol tica   el presidente puigdemont pr170619115314

jgblanco38963880 barcelona 19 06 2017 pol tica el presidente puigdemont pr170619115314

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat un acte de relleu i de presentació de memòria anual de la Comissió Jurídica Assessora (l'anomenat Consell d'Estat català) per llançar un missatge indirecte d'autoafirmació del procés sobiranista, de la persistència sense renúncies: "D'aquí uns anys direm que hem aconseguit tot el que el poble de Catalunya s'ha proposat perquè hem persistit, perquè no hi hem renunciat".

Puigdemont ha afegit, en el mateix to de desafiament, que "tot el que vingui no només de drets sinó de la persistència ens acosta molt més a la idea de la justícia que la idea de renúncia o resignació que és el que alguns voldrien però que desgraciadament per a ells en aquest context i país no donarem cap possibilitat ni oportunitat".

DRET D'AUTODETERMINACIÓ

Puigdemont ha proclamat que no hi ha estat de Dret sense drets i ha citat entre ells el dret d'autodeterminació dels pobles. "Quan parlem de drets parlem de tots, no hi ha un que sigui menor; el dret a la vida, a la vivenda, a la salut, l'educació, la llibertat d'expressió, el dret dels pobles a decidir el seu futur, és una cistella de drets irrenunciables per a tota comunitat que es vulgui considerar comunitat d'estat de dret", ha proclamat.

LA VOLUNTAT DELS CATALANS

Per la seva part, el president de la Comissió Jurídica Assessora, Albert Lamarca, també ha fet referències implícites al procés sobiranista. "¿No ens hauria de semblar meravellós que les decisions d'una comunitat es prenguessin sempre d'acord amb la voluntat majoritària de la població expressada en llibertat?", ha dit en un moment del seu discurs de presentació de la memòria anual. 

Lamarca ha recordat el 85 aniversari de la Comissió i com el primer encàrrec que va tenir va ser l'Estatut de Sau, per part del president Macià. També ha recordat que el projecte reconeixia el dret a l'autodeterminació i definia Catalunya com un Estat autònom en la república espanyola. Així com que es renunciava a la declaració unilateral d'independència proclamada el 14 d'abril. Lamarca ha recordat que aquest projecte, aprovat amb més del 90% dels vots, va ser devaluat per les Corts de la república "en contra de la voluntat majoritària dels catalans d'una manera que encara ressona".

Notícies relacionades

Lamarca, com Puigdemont, ha fet una intervenció d'autoafirmació i ha demanat "persistir en la confiança en l'ordenament jurídic quan res ens sembla propici, persistir sempre en la confiança de la força transformadora del Dret".

La sessió d'avui ha servit per formalitzar la incorporació de Francesc Esteve, nou director del gabinet jurídic de la Generalitat, com a membre de la Comissió Jurídica Assessora, que ha viscut també el relleu d'Enric Argullol, que deixa el càrrec, i l'entrada en el seu lloc de Maria Mercè Darnaculleta.