El PSOE rebutja per "cruenta" la suspensió de l'autonomia de Catalunya

Els socialistes reclamen que Rajoy es reuneixi com més aviat millor amb Sánchez

El nou portaveu del partit creu possible una aliança entre Podem i C's perquè té "una fe il·limitada en l'ésser humà"

El PSOE rebutja per "cruenta" la suspensió de l'autonomia de Catalunya

EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE recolza el Govern central en el seu conflicte amb la Generalitat, però no garanteix que aquest suport es mantingui si canvien les circumstàncies. El nou portaveu socialista, Óscar Puente, ha utilitzat aquest dilluns, després de la primera reunió de l'executiva de Pedro Sánchez, paraules contundents per referir-se a l'article 155 de la Constitució, que l'Executiu no descarta aplicar arribat el cas.

“Només Alfonso Guerra l'ha posat a sobre de la taula. Espero que hi hagi solucions prèvies, menys cruentes i dialogades. Nosaltres estem en un punt intermedi entre el centralisme i l'independentisme. El 155, encara que estigui a la Constitució, és una mesura molt cruenta i espero que no es produeixi”, ha dit Puente l'endemà del congrés del partit, en què Sánchez va agafar tot el control mentre els principals barons, que van recolzar Susana Díaz, miraven cap a una altra banda.

L'article 155 assenyala que si el president d'una comunitat no atén les obligacions que marca la Constitució o atempta "greument" contra "l'interès general d'Espanya", el Govern pot adoptar "les mesures necessàries" per exigir-li el "compliment forçós d'aquestes obligacions". Col·loquialment, aquesta norma és coneguda com la de la 'suspensió de l'autonomia', encara que els juristes fa anys que adverteixen de la dificultat d'aplicar-la perquè no estan clares les mesures que s'haurien d'adoptar i com s'haurien de portar a la pràctica. De fet, alguns experts consideren que seria necessari desenvolupar abans una llei orgànica per evitar problemes jurídics si s'hagués d'utilitzar.

LA TRIPLE ALIANÇA

La primera reunió de l'executiva ha servit per aprovar els canvis en l'organigrama parlamentari del PSOE (la independent Margarita Robles, exjutge del Suprem, serà la portaveu al Congrés), així com perquè els socialistes tornin a allargar la mà a Ciutadans i Podem per formar una aliança que desallotgi Mariano Rajoy de la Moncloa. “Som optimistes, tenim una fe il·limitada en l'ésser humà”, ha dit Puente, que, tot i així, ha donat per fet que aquest pacte no es produirà a curt termini.

Per això, de moment, el PSOE impulsarà un “espai de trobada” al Congrés que serveixi per derogar les lleis més polèmiques del PP, aprofitant que els conservadors han perdut la majoria absoluta. Els socialistes descarten els pactes de cara a una futura moció de censura amb les forces independentistes (“no ens plantegem una alternativa de govern amb aquells que volen trencar el país”, ha dit Puente), però sí que volen dialogar amb ERC i el PDECat sobre iniciatives parlamentàries concretes.

Notícies relacionades

El PSOE, mentrestant, vol que Sánchez es reuneixi amb Rajoy com més aviat millor. “Estem a l'espera que el president convoqui el líder del PSOE per tractar assumptes de gran importància. L'únic contacte ha sigut per l'anomenada qüestió catalana, però hi ha molts assumptes per tractar. Creiem que aquesta reunió és necessària i esperem que tingui lloc com més aviat millor”, ha dit Puente.