El PSOE contesta a l'oferta d'Iglesias: "No ha alterat els seus vetos"

Els socialistes recorden que va ser el líder de Podem qui va impedir fa un any que Sánchez arribés a la Moncloa

Ábalos acusa el partit morat d'"injectar oxigen" a Rajoy amb la seva moció de censura

undefined38809483 gra140 valencia 09 06 2017 el portavoz del psoe en el co170613141127 / Kai Forsterling

undefined38809483 gra140  valencia  09 06 2017   el portavoz del psoe en el co170613141127
undefined38873539 madrid 13 06 2017 politica mocion de censura  en la imagen e170613182346

/

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La moció de censura Mariano Rajoy presentada per Podem representava uns certs riscos per al PSOE, traumatitzat per la seva abstenció davant el PP, però l’equip de Pedro Sánchez va respirar ahir alleujat després de sentir la primera part del debat. Els col·laboradors del secretari general consideren que qualsevol risc que Pablo Iglesias lideri enfront d’ells l’oposició va quedar ben allunyat amb el seu discurs. Segons el seu parer, el líder morat, lluny d’arrabassar al PSOE la condició d’alternativa al PP, el que va aconseguir va ser ajudar que els conservadors agafessin aire després de l’última onada de casos de corrupció.

    

«Després de dies de cert acorralament, Iglesias  ha donat un oxigen impressionant a Rajoy. Podem sempre sembla estar disposat a donar un cop de mà al PP», va assenyalar el portaveu provisional dels socialistes al Congrés dels Diputats, José Luis Ábalos, que intervindrà avui en el debat.

    

Malgrat que Sánchez, a diferència de Susana Díaz, la seva rival en les primàries socialistes, vol estrènyer els llaços amb el partit morat enfront de Rajoy, i que el líder socialista va estar en contra de permetre la continuïtat del PP a la Moncloa, el PSOE continua sagnant per la ferida que li va causar Iglesias el mes de març de l’any passat. El seu rebuig a l’arribada de Sánchez a la Moncloa gràcies al seu pacte amb Ciutadans enfosqueix les relacions dels socialistes amb Podem.

  

 «No entenc que hagi fet falta un altre any per adonar-se que la verdadera moció es va produir el 2016, quan l’aritmètica era més benigna que en aquesta ocasió. Ara fa falta una majoria absoluta que de cap manera, ni sumant-nos-hi nosaltres, es podria aconseguir», va explicar Ábalos, justificant pel camí la decisió del seu partit d’abstenir-se per no votar amb el PP ni recolzar tampoc la candidatura d’Iglesias a la presidència del Govern. 

  

 «En aquell moment només feia falta una abstenció, el mateix que estem disposats a donar nosaltres en aquesta ocasió», va continuar el portaveu socialista, un càrrec que deixarà aquest cap de setmana, durant el congrés que celebrarà el seu partit a Madrid, per ocupar el de secretari d’organització.

«ALTERNATIVA EN MARXA»

Poc després, quan ja s’havia acabat l’intercanvi entre Iglesias i Rajoy, el mateix Sánchez, que va seguir el debat des del seu despatx a la seu socialista, va penjar a Twitter una foto del líder de Podem amb aquest missatge: «Espanya i l’esquerra necessiten avui més que mai el PSOE. #SomL’Esquerra de govern enfront del PP. L’alternativa està en marxa».

Notícies relacionades

  

 Però aquesta alternativa, almenys fins que se celebrin unes noves eleccions, també necessita Ciutadans, segons els socialistes. És per això que van rebutjar l’oferta d’Iglesias d’explorar sense «la crossa taronja» un «acord» per «treure més aviat que tard» el PP del Govern. «Una cosa són les paraules i una altra són els fets. Iglesias no altera els seus vetos de fa un any», van assenyalar fonts del PSOE, que també van criticar la «frivolitat» de Rajoy en les seves respostes a Podem.