Iglesias ofereix a Sánchez un pacte sense C's

El líder de Podem allarga la mà però marca distàncies: "Nosaltres no donem aire als corruptes"

Irene Montero acusa Rajoy d'"encendre la metxa contra Catalunya"

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias ha ofert a Pedro Sánchez un pacte que no inclogui Ciutadans per liquidar el Govern del PP en el seu discurs de defensa de la moció de censura al Congrés. El líder de Podem ha dit que assumeix els possibles "errors" que hagi comès en el passat (no els ha concretat) però continua insistint que han de buscar una majoria parlamentària alternativa, que esquivi el partit de Albert Rivera. Aquesta exclusió va ser el principal escull en les fallides negociacions per la governabilitat, després del 20-D. Des de la tribuna, Iglesias ha tornat a proposar un pacte entre PSOE i Podem obert a altres forces per sumar fins a la majoria imprescindible però sense C's.

"Tant de bo arribem a un acord per treure'ls del Govern tard o d'hora. Però siguem francs, no ens diguin que necessiten la crossa taronja", ha advertit. Escoltant-lo, la bancada socialista, amb el portaveu José Luis Ábalos al capdavant. Sánchez, que va renunciar al seu escó l'octubre passat, no ha assistit a la sessió. 

Amb aquesta habilitat tan seva per llançar dards a qui allarga la mà, Iglesias ha criticat al PSOE haver-se abstingut en la investidura de Rajoy. "En el passat no ens vam entendre i assumeixo els errors que vaig poder cometre (…) però nosaltres no robem, ni donem aire als corruptes", ha impugnat.

"La diferència és que a nosaltres ni ens fan callar, ni ens compren, ni ens obliguen a desdir-nos", ha advertit.

Iglesias ha començat el seu discurs agraint la presència dels alcaldes del canvi a la tribuna de convidats de l'hemicicle. Els ha posat com a exemple de la gestió solvent de Podem i com a escut contra la campanya de la "por" que, ha lamentat, atia el PP en contra seu. "Ens han vist governar als ajuntaments. Vostès ja no poden apel·lar a la por. Segur que fem algunes coses malament, però no robem", ha assenyalat, per submergir-se en una detallada crítica contra la corrupció. "A les institucions s'hi està més bé que a la presó", ha ironitzat.

MONTERO I CATALUNYA

La ponent de la moció de censura, Irene Montero, ha llançat un dur al·legat contra el PP en el discurs que obre el debat al Congrés, centrat en l'explicació de "la trama", els escàndols de corrupció i, també, la defensa del dret a decidir dels catalans.

Montero ha acusat el president del Govern, Mariano Rajoy, de ser el responsable del conflicte territorial i d'atiar-lo amb la seva decisió de recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) l'Estatut d'Autonomia.

"Va ser vostè, senyor Rajoy, qui va encendre la metxa contra Catalunya", ha retret i l'ha acusat de "rebentar" l'acord assumit pels catalans i el Parlament. Ha assenyalat el PP com a culpable de "trencar els llaços de la germandat" entre catalans i espanyols i ha assegurat que Rajoy va situar el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, per agitar el debat i guanyar vots a la resta del mapa. S'ha referit al dirigent català com a "xenòfob". 

"Vostès poden torçar la història, però no ens poden posar a barallar-nos entre nosaltres, i l'Espanya que està en marxa porta la bandera de fraternitat", ha defensat i ha acusat el PP de sostenir un patriotisme financer que perjudica els treballadors i que només afavoreix les elits extractives. "Vostès no volen que decideixin els ciutadans, però estan encantadíssims que decideixin els voltors financers", ha criticat.

Davant els que esperonen la tensió territorial, Montero ha reivindicat el dret a decidir i ha assegurat que amb el PP a la Moncloa els catalans no podran exercir el seu dret a opinar sobre la independència. 

A les dues hores llargues de discurs, el PP ha fet broma amb la durada de la intervenció de Montero a les xarxes socials, apel·lant a Íñigo Errejón, que ocupava el càrrec de portaveu fins que aquesta el va rellevar amb la victòria pablista. També Coalició Canària protesta.

Errejón, des del seu escó, ha respost als tuits de queixa del PP.

"EL SEU TEMPS S'HA ACABAT"

Montero ha sostingut el pes del seu discurs en una crítica contra els casos de corrupció que afecten el PP, un partit que ha definit com una "organització criminal". Ha sostingut que la població espanyola ha assumit que aquesta escalada d'escàndols no pot continuar i que els populars ja només representen el temps passat d'un país que entra en una nova etapa. "Ja n'hi ha prou de corrupció, el seu temps s'ha acabat", ha sostingut i ha assegurat que aquesta moció de censura mostra la "decadència" del partit al Govern.

Com sol fer en els mítings de Podem, Montero ha desgranat amb detall els casos de corrupció que, afirma, componen la trama de poder en què el poder polític i el poder econòmic es recolzen en contra dels interessos de la ciutadania. "Demanin perdó i tornin el que han robat. Aquests diners no eren seus, són dels espanyols", ha insistit.

Notícies relacionades

En el seu llarg discurs ha carregat amb duresa contra bona part dels ministres de Rajoy per les seves presumptes vinculacions amb "la trama". Al centre dels seus atacs, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que amb gest d'enuig ha mostrat la seva voluntat de replicar a l'oradora. 

Després de la resposta de Rajoy,  Montero ha llegit els noms de dirigents i exdirigents del PP imputats per casos de corrupció. "No es pot posar els llops a cuidar les gallines", ha tancat.