MOCIÓ DE CENSURA

Joan Tardà : "Defensar ara Catalunya és defensar Madrid"

ERC insinua que el Parlament declararà la independència si l'Estat impedeix el referèndum

zentauroepp38876241 gra680  madrid  13 06 2017   el l der de podemos  pablo igle170613212909

zentauroepp38876241 gra680 madrid 13 06 2017 el l der de podemos pablo igle170613212909 / JuanJo Martin

1
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

«Company Joan, m’emocionen les teves paraules». Aquesta frase, de Pablo Iglesias, dirigida a Joan Tardà, resumeix el to de la intervenció d’ERC en la moció de censura. El portaveu republicà al Congrés va firmar un entusiasta suport al líder de Podem en el seu intent per substituir Mariano Rajoy en la presidència del Govern. Però, a la vegada, va colar tot un míting sobre el referèndum unilateral de l’1-O des del faristol del Congrés.

Tardà va unir els destins autodeterministes catalans amb els de regeneració política de Podem. I canviant l’ordre del lema d’un famós cartell del dibuixant Martí Bas i Blasi durant la guerra civil va afirmar: «Defensar Catalunya ara és defensar Madrid. Tenim una gran oportunitat». És a dir, «l’1-O pot ser la palanca de canvi que permeti obrir un procés constituent que porti Espanya a la tercera república».

Precisament, amb el tancament de la seva primera intervenció («Visca la república catalana i visca la tercera república espanyola») Tardà es va guanyar els aplaudiments de la bancada podemista. Abans, el republicà va qualificar el «règim del 78» del qual deriva l’actual Constitució com de «segona regeneració borbònica». Un règim que és, segons el diputat d’ERC, atenent a la llista de casos de corrupció que assolen Espanya des de fa dècades, un «femer».

DAVANT DEL XOC DE TRENS

Notícies relacionades

Va recordar que el Govern català en ple, encapçalat pel president i el vicepresident, «assumeixen les conseqüències de la seva desobediència» i que els independentistes «no es rendiran». I va llançar una insinuació: si l’Estat intervé en els termes més dràstics valorats, impedint el referèndum, «el Parlament actuarà en conseqüència». Costa molt imaginar una altra conseqüència que no sigui una declaració unilateral d’independència (DUI). «Estem preparats per patir pacíficament», va sentenciar Tardà.

El republicà també va afirmar que «la unió futura» de les esquerres catalanes «es juga aquests mesos». Un missatge sens dubte per als comuns, a qui no ha demanat tant que s’apuntin al sí com que s’impliquin a demanar el vot i la mobilització si volen, en un futur, arribar a pactes de govern. Tardà va felicitar Iglesias «per provocar un debat ideològic». «El vostre coratge adquireix més rellevància davant del menyspreu i la supèrbia del PP», va afegir. Una supèrbia «que els impedeix contemplar la magnitud de la crisi que viu l’Estat i la de la indignació catalana».