EL POLS INDEPENDENTISTA

Els comuns exhibeixen recels amb la Generalitat després de l'anunci del referèndum

Insisteixen a reclamar a Puigdemont que expliqui com farà la consulta

Podem afirma que "no girarà l'esquena" al "clam" per votar dels catalans

 

  / EFE / ALBERTO ESTÉVEZ

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Catalunya en Comú ha optat aquest divendres per mostrar un perfil baix després de l'anunci del president Carles Puigdemont del referèndum d'independència. Xavier Domènech, el líder de la coalició de l'esquerra alternativa al Congrés, i Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, s'han limitat a llançar dos tuits en què sobresurt la paraula "garanties", i ha sigut l'ecosocialista David Cid, al seu torn coordinador de relacions institucionals de Catalunya en Comú, qui ha ofert a Catalunya Ràdio la principal reacció de la confluència, que es resumeix així: "El com és tant o més important que la pregunta". En definitiva, els comuns recelen del 'modus operandi' d'un Govern que segueix sense mostrar amb quina reglamentació preveu celebrar un plebiscit perquè aquest tingui tots els avals democràtics.

"Un referèndum amb garanties és l'eina, fa falta tota la nostra intel·ligència i forces en la construcció de les sobiranies de Catalunya"; "sempre hem defensat un referèndum amb garanties com a solució real i democràtica per a Catalunya. Seguirem treballant per fer-ho possible", diuen respectivament els missatges de Domènech i Colau. Molt més dur ha sigut Joan Coscubiela. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament (coalició de la qual no forma part el partit de Domènech i Colau) ha acusat l'Executiu de Carles Puigdemont de "marejar la perdiu" i vendre "fum" als catalans. "Aquest divendres hem assistit a una nova escenificació política, a un acte publicitari sense cap contingut efectiu", ha dit en roda de premsa.

En més de quatre ocasions, Coscubiela ha reclamat al Govern català que porti a debat al Parlament la llei amb la qual pretén donar cobertura al referèndum. Deprés de l'anunci de la pregunta i la data "només falta per saber el marc legal, la junta electoral, si hi haurà meses electorals a tots els municipis, si els funcionaris tindran garanties jurídiques, si es garantirà el respecte a les diferents opcions, si hi haurà reconeixement internacional... És a dir, només falta per saber-ho tot", ha ironitzat. "Enlloc del món s'ha fet un referèndum en condicions democràtiques en què a quatre mesos de la data no s'hagi tingut la norma que li dona cobertura", ha prosseguit. I per rematar-ho ha evitat pronunciar-se sobre la pregunta perquè considera que amb ella l'únic que ha fet el Govern és "començar la casa per la teulada" i intentar situar la població "en un marc mental de pregunta i data com si la resta de coses no fossin importants".

LA VERSIÓ D'ALBANO DANTE FACHIN

Notícies relacionades

Però a Catalunya Sí que es Pot conflueixen diverses veus i no totes sonen a l'uníson. El també diputat i secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha tornat a marcar distàncies amb el to de Coscubiela i ha manifestat que el seu partit "no pot girar l'esquena" al "clam majoritari per votar" dels catalans", i per això ha recordat que estan en ple debat amb les sevs bases per decidir quina serà la seva actitud davant el referèndum que planteja el Govern català. La proposta de Fachin és participar en la consulta però entenent-la com una mobilització reivindicativa del dret a decidir i no com un plebiscit vinculant.

Per resoldre la situació, al marge que reprovin l'immobilisme del Govern central i es posin en contra de qualsevol ús de la "repressió", els podemistes entenen que el referèndum que abandera JxSí tampoc servirà. "El referèndum que ha de ser la solució ha de ser vinculant i reconegut internacionalment, i el que proposa el Govern no garanteix això", ha explicat Fachin. És més, ha insinuat que si s'hagués de celebrar un referèndum com toca, la pregunta a formular hauria de ser una altra, en què es veiessin reflectides altres possibilitats en la relació entre Cataluya i la resta d'Espanya, al marge del 'si' o el 'no' rotunds a la independència.