DEBAT SOBRE EL PROCÉS SOBIRANISTA

Joana Ortega demana que se li executi ja la inhabilitació pel 9-N

L'exvicepresidenta es podria presentar a les eleccions municipals del 2019 si s'accepta la seva sol·licitud

L’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau, després de declarar pel 9-N.

L’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau, després de declarar pel 9-N. / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que s’executi provisionalment ja la condemna a un any i nou mesos d’inhabilitació especial per exercir càrrecs públics electes i multa per impulsar el procés sobiranista del 9 de novembre del 2014, sense esperar que el Tribunal Suprem resolgui el seu recurs. Si l’alt tribunal català accepta aquesta petició, la inhabilitació començaria a comptar a partir d’ara, fet que podria permetre a Ortega presentar-se a les eleccions municipals del 2019. El PDECat, segons les fonts consultades, l’ha temptejat per anar a les seves llistes. Ni l’expresident de la Generalitat Artur Mas ni l’exconsellera Irene Rigau, també condemnats, han fet cap petició al respecte.

L’advocat d’Ortega, Rafael Entrena, expressa al seu escrit, no obstant, que espera que el Suprem anul·li la sentència que condemnava l’exvicepresidenta al considerar que «no s’ajusta a Dret». En tot cas, segons el lletrat, a efectes pràctics la sentència contra Ortega ja s’estaria executant i d’això es deriva que, en el cas que el Suprem confirmi la sentència i si se’n procedeix en aquell moment a l’execució, la condemna real no seria l’any i nou mesos d’inhabilitació, sinó que a aquesta pena s’hi sumaria la «inhabilitació efectiva» a la qual està sotmesa Ortega des de la sentència del TSJC fins que es resolgui el recurs. És a dir, la pena seria molt superior («previsiblement més del doble» de la imposada) i es vulnerarien «de facto» les regles de la determinació penal i el principi de proporcionalitat.