El PSOE demana a Rajoy que reuneixi les forces constitucionalistes davant el desafiament català

El nou portaveu parlamentari sosté que una reunió entre el Govern, el PSOE i Ciutadans permetria exhibir unitat

El president encara no ha telefonat a Pedro Sánchez per felicitar-lo per la seva victòria

El PSOE demana a Rajoy que reuneixi les forces constitucionalistes davant el desafiament català

J P Gandul (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El portaveu provisional del PSOE al Congrés, José Luis Ábalos, ha demanat aquest dilluns al president Mariano Rajoy que reuneixi els partits constitucionalistes perquè la seva resposta a Carles Puigdemont no sigui només del Govern, sinó que tingui el "màxim suport possible" de les forces polítiques. Precisament el cap de l'Executiu català reuneix avui els partits independentistes per exhibir unitat al voltant del referèndum. Per contra, el president encara no ha telefonat a Pedro Sánchez després de la seva victòria en les primàries socialistes i a més està posant en dubte el seu discurs sobre Catalunya a l'exigir-li aclariments davant la seva aposta per la "plurinacionalitat" d'Espanya.  

"Encara no ha tingut un minut per felicitar Pedro Sánchez, esperem que tingui cinc minuts per parlar de Catalunya", ha retret Ábalos a Rajoy en una entrevista a la COPE.

Pel portaveu socialista, el president del Govern central "el que ha de fer és asseure tots els partits constitucionalistes" que estan a favor de "la unitat d'Espanya sense cap tipus de reserva", com el PSOE. Segons la seva opinió, és necessari transmetre que el respecte a la llei no és només una "reacció" del Govern, sinó que el recolza una "àmplia" majoria parlamentària. "Això passa per dialogar", ha insistit.  

Notícies relacionades

Després de subratllar que ell és "espanyol" i que se sent "molt espanyol", però que no vol "fer carrera sobre això", Ábalos ha acusat Rajoy de tenir una "gran responsabilitat" en l'actual situació del conflicte sobiranista "encara que sigui per incapacitat", perquè amb el seu Govern "no només no ha resolt el problema, sinó que està agreujat".

Sobre els dubtes que planteja en alguns sectors la posició sobre Catalunya del reelegit secretari general del PSOE, ha recordat que en el seu anterior mandat "en un desafiament similar es va posar del costat del Govern", i ha reiterat que la posició dels socialistes "sempre serà dins del marc de la llei i fer respectar la llei".