NOU FRONT DE CORRUPCIÓ

L'Audiència Nacional investiga els ingressos de Ruiz-Gallardón

El tribunal ha sol·licitat la informació tributària completa de l'exministre pel cas del canal

2
Es llegeix en minuts

L'Audiència Nacional ha sol·licitat la informació tributària completa d'Alberto Ruiz-Gallardón, com a part de la investigació d'aquest tribunal  pel desviament de fons públics en el Canal de Isabel II, Canal de Isabel II, segons ha publicat l'informatiu eldiario.es.

Tal com informa aquest mitjà de comunicació, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció van demanar el mes d'abril passat  al jutge Eloy VelascoEloy Velasco que reclamés al Ministeri d'Hisenda la "informació tributària completa" de l'exministre i expresident de la Comunitat de Madrid. També es demanaven els ingressos del conegut polític popular derivats d'"operacions amb tercers d'activitats professionals", segons assenyala eldiario.es, basant-se en documents incorporats al sumari de l'operació Lezo,peració Lezo, a què ha tingut accés.

Aquest diari apunta que les sol·licituds s'emmarquen en la part de la causa que investiga el possible desviament de fons en la compravenda de la societat colombiana Inassa, el primer pas de l'expansió per Llatinoamèrica de l'empresa pública Canal de Isabel II el 2001. La relació de Ruiz-Gallardón amb aquesta negociació està en el fet que, en aquella època, presidia el Consell de Govern que va autoritzar l'adquisició i el mètode utilitzat per aquesta, la creació prèvia d'una societat a Panamà.

Creada sota el regnat d'Isabel II per proveir d'aigua a la capital, el Canal és actualment una gran empresa pública que gestiona 14.000 quilòmetres d'una xarxa de subministrament per a Madrid, a més de deu municipis més. Encara que ja feia temps que hi havia sospites de mala gestió (el juliol del 2016, el mateix executiu madrileny presidit per Cristina Cifuentes va portar al ministeri públic documentació sobre les irregularitats detectades), aquest cas de corrupció de polítics del Partit Popular (un altre més) va esclatar el mes d'abril passat, quan el jutge va decretar presó incondicional, com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, per a l'expresident madrileny Ignacio González, Ignacio González, pels fets que se li imputen en el 'cas Lezo', i en les irregularitats comeses en la gestió del Canal.

PERJUDICI DE 23,3 MILIONS D'EUROS

Notícies relacionades

Entre les diverses irregularitats, destaca la compra el 2013 per part d'Inassa, filial sud-americana de la companyia pública, de la brasilera Emissao Engenharia e Construçoes, cosa que va suposar un perjudici a les arques madrilenyes calculat en 25 milions de dòlars (23,3 milions d'euros). 

Tal com especifica eldiario.es, Ruiz-Gallardón va presidir el Consell de Govern de la Comunitat de Madrid, celebrat el 29 de novembre de 2001, en què es va autoritzar la creació d'empresa pública Canal Extensia SA. El Govern autonòmic també va acordar que aquesta empresa, una vegada constituïda, adquirís accions de la societat colombiana Inassa per valor de 73 milions de dòlars, aprovant un endeutament de 51,1 milions. I els informes de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) apunten a irregularitats en aquest procés.