El portaveu parlamentari del PSOE serà provisional fins a la celebració del congrés federal

El diputat sanchista José Luis Ábalos rellevarà Antonio Hernando després de la seva dimissió

jregue38544726 madrid 21 05 2017 noche electoral de las elecciones primaria170524114121

jregue38544726 madrid 21 05 2017 noche electoral de las elecciones primaria170524114121

1
Es llegeix en minuts

El PSOE ha substituït aquest dimecres Antonio Hernando com a portaveu parlamentari al Congrés, després de la seva dimissió per la victòria de Pedro Sánchez en les primàries del partit, pel diputat valencià José Luis Ábalos. Aquest ocuparà el càrrec de forma provisional fins al congrés federal del partit, que se celebrarà el 17 i 18 de juny, en què es renovarà la direcció de l'organització i, per tant, també el grup parlamentari del Congrés, del Senat i del Parlament Europeu.

Després de la dimissió d'Hernando havia recaigut sobre el secretari general del grup socialista, el malagueny Miguel Ángel Heredia, afí a Susana Díaz, el càrrec de portaveu del Congrés, encara que ell ja s'havia posat a disposició del nou secretari general. Es donava per fet que ell no seria el substitut definitiu, entre altres coses perquè abans de les primàries els sanchistes van demanar la seva dimissió per unes gravacions en què assegurava que Sánchez havia arribat a un pacte amb els independentistes per ser investit president del Govern i desqualificava algunes companyes de bancada.

LES QUINIELES

Notícies relacionades

Entre els possibles candidats, totes les mirades apuntaven als dos coordinadors de campanya de Sánchez, al diputat escollit i a la diputada Adriana Lastra. Però, per una altra banda, diputades pedristes com Susana Sumelzo o Zaida Cantera havien apostat públicament per delegar aquesta tasca en la portaveu adjunta Isabel Rodríguez, que va recolzar la presidenta andalusa.

Fins després del congrés no hi haurà els nomenaments definitius. Si s'hagués optat per fer-ho ara, les normes internes obliguen que la seva elecció sigui ratificada pel plenari del grup socialista, que fins al dia 21 de maig tenia una clara majoria de diputats susanistes, i això hauria obligat Sánchez a elegir una persona sense gaires arestes i que pogués ser acceptada pels parlamentaris per evitar una crisi interna a les portes del congrés federal.