El pactisme s'obre pas en els equips de Sánchez i Díaz

Els col·laboradors del nou líder comencen a consensuar amb els barons el repartiment de forces al congrés del PSOE

Els líders territorials afins a la presidenta andalusa arriben a la conclusió que no tenen cap més opció que donar marge al guanyador

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La victòria de Pedro Sánchez en les primàriesPedro Sánchez socialistes de diumenge passat va ser tan rotunda, amb una diferència de 10 punts davant de Susana Díaz, que els líders territorials crítics amb el nou secretari general conclouen que no té sentit, almenys de moment, mantenir el pols intern. Els barons han intercanviat impressions els dos últims dies, i admeten, incloent-hi la presidenta d'Andalusia, que la militància els ha derrotat i ara només queda deixar marge de maniobra al nou secretari general. En l'equip de Sánchez també s'obre pas el pactisme, si bé amb algunes dissensions, una actitud que s'està començant a plasmar en l'elaboració de les llistes dels prop de mil delegats que participaran en el pròxim congrés del PSOE, que tindrà lloc a Madrid del 16 al 18 de juny.

El procés és complex, i en un context de guerra interna podria provocar que el conclave saltés fet miques, però aquesta no és la intenció majoritària en cap dels dos bàndols. Els col·laboradors de Sánchez ja han proposat a les federacions socialistes que els noms dels elegits per participar en el congrés es pactin entre tots. L'elaboració d'aquestes llistes conjuntes, continua l'oferta, hauria de reflectir els resultats de les primàries. Díaz va guanyar a Andalusia, així que la majoria de delegats d'aquesta comunitat seran afins a la seva presidenta, però a la resta de territoris (amb l'excepció d'Euskadi, on va vèncer Patxi López) passarà al revés: els ‘sanchistes’ tindran més vots.

EL PROJECTE I L'EXECUTIVA

Aquesta segona fase de la renovació al PSOE és gairebé tan important com la primera: el congrés del partit haurà d'aprovar el nou projecte polític, ratificar Sánchez com a secretari general i nomenar els integrants de l'executiva i el comitè federal. Els partidaris del líder acabat d'elegir temien que els fidels a Díaz, que controlen els aparells més importants, intentessin utilitzar aquest poder per nomenar la majoria de delegats, evitant així que Sánchez pogués pilotar aquest procés amb llibertat.

Notícies relacionades

El perill està en vies de desterrar-se. Diversos barons, com l'extremeny Guillermo Fernández Vara i l'asturià Javier Fernández, recolzen la idea d'elaborar llistes conjuntes. La presidenta de la Junta no va ajudar a calmar els ànims en les primeres paraules després de la derrota, on es va posar “a disposició” del PSOE i no de Sánchez, però dilluns passat, al tornar a Sevilla, es va esmenar a si mateixa. “Ara toca ajudar Pedro”, ha dit. Altres h seguit aquest dimarts el mateix camí. L'aragonès Javier Lambán, un dels més crítics amb el líder, a qui va arribar a qualificar l'octubre de concursant d'‘Operación triunfo’, ha dit a Saragossa: “Tots som de Pedro Sánchez”.

Però aquest ambient procliu a l'acord no impedeix que els partidaris del guanyador es plantegin presentar candidats alternatius als actuals barons en els congressos de les federacions, que tindran lloc a partir de juny. El mateix Lambán, com el valencià Ximo Puig, podria ser rellevat. La continuïtat de Díaz, que compta amb el suport de les bases andaluses, sembla assegurada. Tot i així, per si de cas, la presidenta de la Junta ha decidit avançar les primàries a la seva comunitat per tallar el pas als seus crítics.