El Govern eleva el to i compara el procés amb un "cop d'Estat"

Cospedal respon a Puigdemont que l'Estat té "prou força" per impedir que "atempti" contra Espanya

Méndez de Vigo recorda a la Generalitat que "ningú a Europa" està d'acord amb un referèndum il·legal

El Govern eleva el to i compara el procés amb un "cop d'Estat"

ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / PATRICIA MARTÍN / BRUSSEL·LES / MADRID

Si un Mariano Rajoy visiblement enfadat va qualificar dilluns al matí de "xantatge" i "amenaça" la llei catalana de desconnexió que prepara la Generalitat, el Govern ha decidit elevar el to en vista que Carles Puigdemont no s'acovardia i amenaçava a la tarda a Madrid amb la celebració d'un referèndum "inviolable" i "immediat". 

Així, diversos ministres han coincidit a comparar el procés amb un "cop d'Estat". El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha assenyalat per exemple que la norma que facilitaria una declaració unilateral d'independència no només "és inconstitucional, sinó un verdader cop d'Estat, perquè a través d'una llei exprés que no coneix ningú tret dels secessionistes es pretén vulnerar no només el mateix Estatut, sinó la Constitució espanyola". 

A més, el també ministre d'Educació ha criticat que la Generalitat pretengui aprovar la norma "d'amagat" i en un "debat de 24 hores", cosa que a l'Executiu li sembla un "disbarat polític i jurídic". Des de Brussel·les, Méndez de Vigo ha recordat que "ningú a Europa" està d'acord amb un referèndum il·legal ni "reconeix el dret d'autodeterminació". Per aquest motiu ha demanat a Puigdemont que "no enganyi els catalans" i accepti l'oferta del Govern central de portar la seva proposta al Congrés.  

"AMENAÇA CONSTANT"

La ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, per la seva part, ha assenyalat que "en un altre país, en altres circumstàncies i si no estiguéssim parlant de polítics", "l'amenaça constant" a l'ordre establert per part del president s'anomenaria "cop d'Estat". 

En una entrevista a Onda Cero i preguntada sobre si realment creu que el procés és equiparable a un cop d'Estat, ha contestat que "té les característiques de voler trencar l'Estat i no seguir amb les vies adequades". "Això és atemptar contra l'Estat i en altres contextos se'n diria així", ha manifestat.

Davant d'això, Cospedal ha garantit que el Govern "té prou força per impedir l'amenaça" contra l'Estat. "Té molts instruments al seu abast, però s'ha d'anar pas a pas i no precipitar esdeveniments", ha assenyalat, a més de subratllar que la intenció de l'Executiu és actuar amb "proporcionalitat". 

Notícies relacionades

També s'ha sumat al cor el delegat català del Govern, Enric Millo, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha advertit que si la Generalitat "no actua dins del marc legal vigent, posarà en risc l'autogovern". 

Per la seva banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que l'Executiu no permetrà "mai" la independència, no només perquè és "impossible des del punt de vista legal", sinó també perquè provocaria una caiguda del PIB català d'entre el 25% i el 30% i suposaria un "empobriment brutal".