Una jutge andorrana demana investigar l'expresident de BPA per donar dades "confidencials" dels Pujol

Considera que Cierco podria haver comès delictes de revelació del secret professional i de la intimitat

Sosté que el document de la "mare superiora" només el va poder obtenir de forma "il·lícita"

2
Es llegeix en minuts

Una jutge d'Andorra ha demanat obrir una investigació a l'expresident de la Banca Privada d'Andorra (BPA) Higini Cierco per haver entregat a la Fiscalia Anticorrupció espanyola dades bancàries "confidencials" sobre la família Pujol.

En una resolució a què ha tingut accés Europa Press, la batlle -jutge instructora- Maria Àngels Moreno considera que el banquer podria haver comès un delicte de revelació de secret professional i un altre de descobriment i revelació de la intimitat.

Entre les dades que Cierco va aportar a la Fiscalia -i aquesta, al seu torn, a l'Audiència Nacional- hi ha el manuscrit atribuït a la dona de l'expresident de la Generalitat, Marta Ferrusola, en què s'usa un llenguatge religiós per moure fons a Andorra, i que està redactat sobre un document de traspàs entre comptes bancaris de 1995.

La jutge andorrana recorda que Cierco presidia BPA i el document de traspàs entre comptes és de Banca Reig, i per tant el banquer "no té cap vincle professional que li permeti accedir a aquesta informació lícitament i per tant l'ha obtingut per mitjans desconeguts".

El manuscrit, amb la firma de 'Marta', deia: 'Reverend Mossèn. Soc la mare superiora de la congregació. Desitjaria que traspassessis dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia. Ell ja li dirà on s'han de col·locar'.

Els investigadors del 'cas Pujol' sostenen que el 'mossèn' a qui es refereix suposadament Ferrusola és el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola -ara en presó provisional-, i, amb aquests termes religiosos, dona l'ordre al gestor bancari de traspassar 'dos missals', que presumptament es corresponen a dos milions de pessetes.

ANNA VIDAL

En la resolució, la jutge andorrana també al·ludeix a la titularitat d'un compte de Jordi Pujol Ferrusola en què, segons la documentació aportada per Cierco, a partir del desembre del 2008 s'afegeix com a titular Anna Vidal, dona del també fill de l'expresident de la Generalitat i exdiputat de CiU Oriol Pujol.

Però Andbank, en un escrit enviat a la batlle, ha confirmat després d'una comprovació interna que aquest compte ha tingut sempre "un únic titular": Jordi Pujol Ferrusola.

Precisament, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata havia citat a declarar Anna Vidal la setmana passada per ser cotitular de dos comptes bancaris dels Pujol a Andorra, encara que la seva compareixença s'ha ajornat finalment per a aquest dijous per motius d'agenda dels seus advocats.

Notícies relacionades

En un dels comptes és cotitular amb el seu marit, i en l'altre, amb el seu cunyat Jordi Pujol Ferrusola: és sobre aquest últim que la jutge d'Andorra confirma que ella no n'ha sigut mai titular.

La jutge veu estrany que Vidal compartís compte amb el seu cunyat i valora dues possibles explicacions: que s'hagi produït una falsificació o bé "un error material" el juliol del 2014 a l'haver-se expedit el mateix dia tots els certificats de la família successivament, i s'hauria repetit de forma involuntària el mateix paràgraf del compte que sí que tenia amb el seu marit.