PER PRESUMPTE TRÀFIC D'INFLUÈNCIES

Jaume Collboni i Pere Navarro, exculpats del 'cas Mercuri'

La jutge arxiva la peça en què estaven imputats el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i l'exlíder del PSC

Pere Navarro, ex primer secretari del PSC, en una reunió de l’executiva del PSOE.

Pere Navarro, ex primer secretari del PSC, en una reunió de l’executiva del PSOE. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

La jutge de Sabadell que investiga el 'cas Mercuri' ha arxivat la peça en què va imputar l'ex primer secretari del PSC Pere NavarroPSC Pere Navarro i el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume CollboniBarcelonaJaume Collboni. La titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sabadell, Beatriz Faura, considera en el seu acte que no hi ha indicis que cometessin tràfic d'influències

La peça separada del cas de corrupció, ara sobreseguda, investigava les gestions que va fer l'exalcalde de la localitat Manuel Bustos amb Collboni i Navarro perquè suposadament intercedissin davant el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) a favor d'un empresari amic en la concessió d'una llicència de televisió. En el seu escrit, la jutge sentencia que, malgrat que els investigats van contactar entre ells telefònicament i es van interessar per l'afer, no s'ha acreditat que fessin cap "pressió" per beneficiar l'empresari televisiu en la concessió de llicències del CAC.

"L'únic que s'ha pogut acreditar és que es va tractar d'una actuació de simple tràmit i informativa, però sense que hagi resultat acreditat que es fes amb alguna connotació de pressió o influència a tercer", remarca l'acte, que arxiva la peça separada 29 de les 33 de què consta la macrocausa del 'cas Mercuri'.

Els investigats, recorda l'escrit, van negar "categòricament" haver pressionat o influenciat ningú en benefici de l'empresari, ja que Collboni, aleshores responsable de Comunicació del PSC, es va limitar a admetre, en la compareixença davant la jutge del cas, que únicament va escoltar Bustos. No va arribar, afegeix l'acte, "a fer cap gestió o actuació ni tenia cap intenció de fer-ho", al no ser competència seva.

Navarro, per la seva banda, va reconèixer davant el jutge que havia parlat amb Bustos i amb l'empresari televisiu, encara que, en la seva declaració, va negar que hagués contactat amb cap membre del CAC perquè votés a favor de l'empresari i haver fet cap gestió sobre aquest tema. Els membres del CAC que van comparèixer com a testimonis també van negar que haguessin rebut cap pressió o influència per decidir i resoldre l'afer a favor de l'empresari, segons recorda la magistrada.

"RETRET ÈTIC O MORAL"

Notícies relacionades

Per aquest motiu, la jutge considera que, "al marge del retret ètic o moral" que es pugui fer respecte al contingut de les trucades que es van intercanviar els implicats --interceptades pels Mossos perquè Bustos tenia el telèfon punxat--, no s'ha pogut acreditar "prou" que incorreguessin en un delicte de tràfic d'influències.

De fet, en les converses gravades a Bustos, que figuren en el sumari, l'exalcalde de Sabadell es queixava que, en relació amb aquest cas, "Collboni no va fer absolutament res de res, de res, de res". "Vaig estar tres setmanes darrere d'ell enviant-li missatges; no em contestava", va afirmar.