El fiscal utilitza unes declaracions de Junqueras per acusar Borràs

El ministeri públic subratlla que el vicepresident va sostenir que les 8.000 urnes adquirides per Governació eren per al referèndum

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / R. JULVE / BARCELONA

Unes declaracions del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, serviran de prova a la Fiscalia Superior de Catalunya per acusar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la compra de 8.000 urnes. En el seu viatge als EUA a principis d'aquest mes, el també conseller d'Economia va subratllar que l'anunci de la compra d'urnes per part del Govern català era "un pas important" del seu compromís "amb el mandat democràtic rebut per organitzar un referèndum", afirmació que després va matisar el líder d'ERC però a la qual el ministeri públic s'aferra per demostrar la suposada il·legalitat.

En concret, el fiscal acusa Borràs i el secretari general de la seva conselleria, Francesc Esteve, dels delictes de prevaricació, desobediència i malversació de cabals públics. Per fer-ho, a part de les declaracions de Junqueras, també es recolza en altres de pronunciades per la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que va afirmar que el Govern posarà urnes "on faci falta", i així com d'altres del president del grup de JxSí al Parlament, Jordi Turull, que va manifestar que "d'urnes, n'hi haurà, perquè la determinació del Govern amb el referèndum és absoluta". La intenció del representant de l'acusació pública és provar que les urnes que vol comprar l'Executiu català són per a un plebiscit il·legal per més que en la licitació només es parli de processos electorals.

Notícies relacionades

En la querella, de 52 pàgines, el fiscal sosté que Borràs i Esteve no han fet cas reiteradament de les resolucions del Tribunal Constitucional en què s'adverteix la Generalitat contra qualsevol intent d'iniciar els tràmits per celebrar el referèndum i els acusa de voler emparar-se en unes lleis "sabent que cap d'elles resulta d'aplicació". Així mateix, assevera que els dirigents de Governació pretenen "emmascarar" la preparació de la consulta amb una "fórmula" que no concreta el destí de la licitació, "comprometent fons públics (200.000 euros) per a la seva aplicació a uns fins interessats i contraris a la legalitat: l'adquisició de material per a la celebració d'un referèndum inconstitucional".

ENFRONTAMENT I RUPTURA

El mateix escrit d'acusació assenyala que, amb aquesta acció, Borràs i Esteve vulneren frontalment els mandats del TC i evidencien així la seva pertinaç, inequívoca i irreversible voluntat de tirar endavant el seu projecte polític per la força dels fets consumats, amb total menyspreu per la Constitució del 1978". Així mateix, els acusa de voler "derogar" el sistema constitucional, "dinamitar" el sistema de competències autonòmic i de portar "el poble espanyol i tots els ciutadans de Catalunya a una indesitjable crítica situació d'enfrontament i ruptura".