MEMÒRIA HISTÒRICA

El Valle de los Caídos, on 22.000 víctimes de Franco descansen al costat del seu botxí

El Congrés demanarà a l'Executiu desenterrar el dictador i traslladar les seves restes a un altre lloc

El Govern ja ha refusat exhumar el 'caudillo' i probablement farà cas omís de la petició de l'oposició

Una imatge del Valle de los Caídos, durant la visita d’un ciutadà.

Una imatge del Valle de los Caídos, durant la visita d’un ciutadà. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Valle de los Caídos tornarà avui a ocupar uns minuts en l’ajustada agenda política. El PSOE portarà al ple del Congrés una iniciativa per convertir el gran símbol del franquisme en un espai d’homenatge a les víctimes de la guerra civil i la repressió posterior, com exigeix la llei de memòria històrica. La reclamació possiblement serà aprovada però, amb la mateixa probabilitat, el Govern es farà el desentès, ja que les proposicions no de llei no tenen força executiva i aquesta, a més, conté una demanda que ve de lluny i que els populars no comparteixen.

Va ser l’Executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero el que va crear el 2011 una comissió d’historiadors i juristes per reinventar el Valle de los Caídos, un mausoleu gegant que alberga, a més de les tombes de Franco i el fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, els cadàvers d’unes 22.000 persones executades per ordre del dictador, que descansen en fosses comunes i les restes dels quals van ser portades fins allà, la majoria en contra de la voluntat dels seus familiars.

La comissió de Zapatero va reclamar traslladar les restes de Franco al lloc designat per la seva família, però el Govern del PSOE no va tenir temps de portar a terme la petició i Mariano Rajoy la va guardar en un calaix. En un primer moment, perquè no era una prioritat «urgent» en plena crisi econòmica i, després, perquè, segons el seu criteri, el Valle de los Caídos no és un monument franquista i ja compleix amb «les normes aplicables als llocs de culte i els cementiris públics».

Tot i així, el PSOE ha decidit aprofitar la debilitat del PP per posar novament el tema sobre la taula. A la Comissió Constitucional ja va aconseguir que s’aprovés una iniciativa similar, amb l’únic vot en contra dels populars. Per això els socialistes confien que avui el ple del Congrés es posi del costat seu. Almenys, cap grup els ha manifestat que hagi canviat d’opinió.

Recuperant l’esperit del dictamen dels experts, el PSOE reclama, per una banda, exhumar i traslladar les restes de Franco i, per l’altra, situar les de Primo de Rivera en un lloc «no preeminent» del temple. 

SENSE SUBVENCIONS

Així mateix, els socialistes exigeixen excloure tot tipus de subvenció o ajuda pública a qualsevol organització o entitat que exalci o defensi Franco, la seva dictadura, el nazisme, la xenofòbia o qualsevol expressió vexatòria per a les víctimes. Així mateix demana la creació d’una Comissió de la Veritat, com ha recomanat l’ONU, per determinar la veritat sobre les violacions dels drets humans durant la guerra civil i la dictadura franquista, sobretot en relació amb les desaparicions forçades.

Notícies relacionades

La iniciativa del Grup Socialista sol·licita, així mateix, que s’estudiï la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals franquistes contra els que van defensar la legalitat republicana, i que s’estableixi l’11 de novembre, Dia Europeu de les Víctimes del Feixisme, com a dia de record i homenatge a les de la dictadura de Franco. 

Els socialistes també demanen que s’inclogui la memòria històrica en els continguts educatius.