EL DILEMA DEL SOCIALISME

Susana Díaz afalaga les bases del PSC davant l'avanç de Sánchez

La candidata andalusa reforça la seva campanya a Catalunya amb missatges conciliadors

"Mai demanaré el suport a un socialista per anar contra un altre socialista", li retreu al seu rival

 

  / EFE / ALEJANDRO GARCÍA

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Andalusia i Catalunya, per aquest ordre, eren els feus que històricament decantaven les balances orgànica i electoral al PSOE. Qui aspirés a governar el partit o a guanyar les eleccions havia de tenir de la part seva aquestes dues comunitats. La batalla dels avals va deixar clar que Susana Díaz domina amb mà de ferro a la seva terra, però també que està molt lluny de comptar amb l’estima del PSC, entre els militants del qual Pedro Sánchez va multiplicar per sis el justet miler de firmes de la seva adversària.

És cert que els socialistes catalans ja no són el segon territori en nombre d’afiliats, sinó el quart, després de ser superats pel País Valencià i Madrid. Però a la primera també hi va guanyar Sánchez amb comoditat, i a la segona Díaz només va poder-ho fer per la mínima. És a dir, dels quatre feus amb més pes, només va arrasar a Andalusia. Així doncs, encara que en el total de suports es va imposar, la presidenta andalusa necessita algunes remuntades autonòmiques, entre elles la de Catalunya.

Aquesta necessitat va justificar el pentatló d’actes que Díaz va celebrar ahir a l’àrea metropolitana de Barcelona buscant la simpatia del socialista de tota la vida, dels afiliats més veterans, de la Catalunya andalusa, conscient que Sánchez li té guanyada la partida entre els perfils més joves. Ella mateixa s’ha fixat el repte: «M’hi deixaré la pell perquè el 21 de maig el nombre de vots aquí a Catalunya sigui superior al nombre d’avals a Catalunya».

MISSATGE CONCILIADOR

«Com que partim d’un resultat en avals inferior, tenim molt terreny a recórrer per guanyar i estic segura que així serà», va asseverar en un esmorzar «amb arrels extremenyes» a Sant Boi de Llobregat. La jornada de Díaz en terres catalanes va incloure actes amb militants a l’Hospitalet i Badalona, un dinar popular amb migas a Cànoves i Samalús i una visita a la Fira d’Abril de Catalunya.

EFE / ANDREU DALMAU

Díaz saluda militants del PSC en un esmorzar "amb arrels extremenyes" a Sant Boi de Llobregat.

Davant l’ascens de Sánchez entre les bases del PSC, la candidata andalusa –que té com a principal valedor a Catalunya l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón– va voler llançar missatges conciliadors, molt allunyats d’aquells obusos anticatalanistes que havia enviat en passades campanyes electorals: «No aspiro que el PSC sigui meu, ni que jo sigui tot el PSC i el PSOE junts».

En la qüestió territorial es va mullar poc. Va advocar una vegada més pel diàleg i el pacte davant l’independentisme i l’immobilisme del PP, i va reivindicar una Espanya federal «respectuosa» amb els territoris i les persones. No va concretar més, obviant per exemple el debat sobre el finançament autonòmic i les inversions. Un debat que ha rebrotat aquesta setmana amb el pacte pressupostari del Govern del PP amb el PNB, però que també acostuma a plasmar les diferències de criteri entre Catalu-

nya i Andalusia.

MÉS PRESÈNCIA

Díaz va atribuir la seva falta de punch a Catalunya a la seva menor presència els últims mesos al «no ser secretària general» del PSOE. Per això augmentarà les seves visites i reforçarà els grups de suport que s’han format en diferents federacions i agrupacions del PSC, com el que dijous es presentarà a Cornellà integrat per alcaldes, regidors i càrrecs orgànics del Baix Llobregat. «Transmetrem que volem un PSOE fort, unit, guanyador i sense complexos que ajudi el PSC a tornar a ser majoria social», va subratllar.

EFE / MANUEL LORENZO

Pedro Sánchez es fotografia amb joves assistents al seu míting a Elx (Alacant).

SÁNCHEZ I LA REMUNTADA

Notícies relacionades

Però el final gairebé en taules de la batalla dels avals al PSOE ha obligat Díaz no tan sols a pitjar l’accelerador en alguns territoris, sinó també a pujar uns quants octans la seva campanya contra Sánchez. La jugada de l’exsecretari general d’intentar obrir una bretxa entre els afins a Patxi López amb una infructuosa opa ha portat la presidenta andalusa a llançar un dels dards més directes fins avui contra el seu principal adversari: «Jo no li demanaré mai el suport a un socialista per anar contra un altre socialista», va afirmar. El que sí que farà si guanya, va avisar, és reclamar-los unitat.

Pedro Sánchez va rebre ahir un nou bany de masses (va congregar 2.000 persones en un poliesportiu d’Elx) i, valent-se del seu passat com a basquetbolista, va apel·lar a la remuntada: «Anem 53 a 59, això són dos triples que farem a l’inici del segon temps», va comentar durant l’acte. L’exlehendakari Patxi López, des de València, va fer una crida a tombar la dinàmica de blocs al PSOE i va advertir: «Les tripes demanen sang: si no traiem la ràbia, acabarem tots dessagnats».