LES PORTADES DE LA PREMSA

Primàries socialistes i urnes catalanes per a què, es pregunta el quiosc

El País editorialitza per dir-los als militants del PSOE que no s'ha d'elegir entre militants i aparell ni entre dreta o esquerra. Altres aventuren la desfeta del partit

Els diaris també aborden el pols de les urnes entre les amenaces del Govern espanyol a les empreses i l'entossudiment de convocar el referèndum sobre el futur de Catalunya

portada-mundo-06-05-2017

portada-mundo-06-05-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El duel de les primàries socialistes és el fil conductor de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui. Ho és amb enfocaments diversos, però més favorables a Susana Díaz -sobretot a la capital del regne d'Espanya- que a Pedro Sánchez i, en últim extrem, posant el focus en l'incendi que s'augura en el PSOE. 

Però també hi trobareu el plet hispanocatalà per l'anunci de compra d'urnes i l'amenaça del Govern espanyol a les empreses que hi optin, així com les denúncies sobiranistes d'ingerència judicial en l'activitat del Parlament de Catalunya. També trobareu la plasmació de la vigília de les eleccions de diumenge a França en l'auge de Macron ('El País') i el derrotisme que s'ensuma a les files d'una Le Pen ('El Correo') que recorre falsament al Papa per remuntar ('La Vanguardia').

PUNTÀS DE LA 'MARCA ESPANYA'

A més, també veureu en diverses primeres pagines una altra fita dels últims governs de la 'marca Espanya': la derrota del regne en el primer arbitratge internacional per les retallades de les primes de les energies renovables. Aquesta vegada són 126 milions d'euros, la meitat del que les empreses i els inversors estrangers reclamaven, però hi ha 26 denúncies pendents més.

DE DÍAZ I EL 'SEGUNDÓN' SÁNCHEZ

La disputa de les primàries del partit socialista dona a les portades perquè 'La Razón' empenyi Patxi López a aliar-se amb Díaz, 'El Mundo' doni canxa a l'andalusa qualificant de 'segundón' el seu oponent i 'Abc' acusi Sánchez de provocar el foc creuat al PSOE.

És clar que potser té més valor que 'El Mundo' reveli a dins que "el PP ve irrecuperable al PSOE" per al que quedi de legislatura, perquè creu que estan trencats i la ferida es mantindrà després, "però no contempla avançar eleccions". Que 'Abc' editorialitzi en un sentit semblant en "El PSOE ahonda en su descalabro", passi el que passi el dia 21 després de la mobilització històrica dels militants.

O que 'El País', a aquestes altures, serveixi un editorial titulat "Primarias para qué. Ni se elige -diu el subtítol- entre militantes y 'aparato' ni se decide entre derecha e izquierda" i el text del qual demonitza el populisme que suposa pugnar amb l''establishment' del partit i el suposat eix ideològic i moral d'una esquerra autèntica.

ELORDI I CASASNOVAS

Potser us interessa l'anàlisi de Carlos Elordi a 'eldiario.es': "El PSOE va hacia el desastre. El partido socialista avanza hacia el precipicio y todo el sistema político español puede sufrir una gran convulsión si finalmente cae en él" Aquí el teniu. I també l'article de l'exconseller del Banc d'Espanya Guillem López Casasnovas a EL PERIÓDICO denunciant tot el que trenca -i no és poc- el milionari acord de Mariano Rajoy (PP) i Íñigo Urkukku (PNB) pel Pressupost: 'Cara', es titula..

DE LES URNES  

Del plet català i de les 8.000 urnes que vol comprar la Generalitat (Andalusia les va comprar per no haver de demanar-les al Govern central; és clar que ells també tenen una llei electoral pròpia, norma que no té Catalunya) trobareu editorials a 'Abc' ("La Generalitat provoca amb les urnes"), 'La Razón' ("Urnes separatistes contra la llei") i EL PERIÓDICO. Aquí

UNA DE PANTOMIMA 

Però el pronunciament madrileny més sorprenent és d''El Mundo'. L'editorial ("El Parlamento se deslegitima amb una pantomima") va molt més enllà de les urnes: la pantomima és la creació d'una comissió d'investigació de l'operació Catalunya que ha citat Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría per les aventures de la policia política contra els independentistes, cosa que a aquestes altures considera pràcticament una falsedat.       

                         

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Macron incrementa su ventaja y aleja el fantasma del extremismo"; "'El inglés está perdiendo importancia en Europa', dice Jean-Claude Juncker"; "El obseso perseguidor de actrices. Arndt Meyer trató de matar a una intérprete española. Desde la cárcel, señala a otras"; "España pierde por primera vez un arbitraje internacional por las renovables"; "Patxi López rechaza la oferta de fusión de Sánchez"

EL MUNDO

"Díaz tacha de 'segundón' a Sánchez al ver en peligro su victoria"; "Greenpeace contra Le Pen"; "El diputado de Nueva Canarias cifra su voto en 500 millones"; "Un arbitraje internacional condena a España a pagar por las renovables"; "May barre a los laboristas y al Ukip en las municipales de Reino Unido"

ABC

"El plan de Sánchez de fagocitar a López desata el fuego cruzado en el PSOE. Susana Díaz: 'Alguno al que no le salen los números, el segundo día solicita acuerdos de mesa camilla'. Pedro Sánchez: 'Tiendo la mano a mi querido compañero Patxi López para hacer del PSOE un partido de izquierdas'. Patxi López: 'No me parece la forma correcta. Tenemos que parar esto. La fractura ha llegado a niveles de emergencia. Esto es suicida'"

LA RAZÓN

"Ni un día más sin noticias de Leopoldo López"; "El pacto trampa de Sánchez acerca a Patxi López a Susana Díaz"; "La Fiscalía actuará si la Generalitat compra las urnas para el referéndum"; "Nueva Canaria pone precio a su voto en los Presupuestos: 500 millones"; "Macron y Le Pen pelean voto a voto contra la Francia de la abstención"

ARA 

"La fiscalia actuarà quan el Govern compri les urnes": "Trepidant final de campanya a França"; "Quin mòbil es carrega amb més rapidesa?"; "Un Raimon entregat canta el seu primer adeu"

EL PUNT AVUI

"Unitat sobiranista per a Forcadell"; "López Bofill, investigat per una piulada"; "El secretariat de Tarradellas. El Punt Avui reuneix el seu equip de confiança per primer cop"; "Díaz i Sánchez es disputen els vots de López"

LA VANGUARDIA

"Le Pen recorre al Papa per remuntar la seva campanya. La líder del Front Nacional suggereix que el Pontífex prefereix que guanyi ella"; "El 70% dels joves es veuen treballant fora"; "El Govern anirà al fiscal si es compren urnes per al referèndum"; "Espanya ha d'indemnitzar un fons per la retallada de les renovables"; "La Model s'obrirà al públic uns mesos".

EL PERIÓDICO

"Setge de l'Estat als fabricants d'urnes. Suport a Forcadell abans de la seva declaració"; "L''OPA' de Sánchez. L'exsecretari general del PSOE va intentar ahir, sense èxit, que l''exlehendaki' Patxi López s'unís a la seva candidatura per derrotar Susana Díaz"; "Trobat un cadàver en un cotxe cremat d'un urbà de BCN apartat per agressió"; "Hotels i restaurants denuncien la tirania de TripAdvisor".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Sánchez pide a Patxi López que se aparte y erosiona más aún su candidatura"; "El acuerdo alcanzado con el PP tensa más las relaciones entre PNV y Bildu"; "Rajoy recurre la ley de abusos policiales dos días después de supacto con elPNV"; "Las obras del polideportivo municipal del campo de San Mamés arrancan este verano"