Moció de censura: el PSOE reclama a Iglesias més feina i menys "aparences"

Javier Fernández contesta a la carta del líder de Podem amb un duríssim escrit contra l'estratègia del partit morat

Mitjançant una carta, la gestora del PSOE ha expressat el seu rebuig a la moció de censura que ofereix Podem. / ATLAS VÍDEO

Mitjançant una carta, la gestora del PSOE ha expressat el seu rebuig a la moció de censura que ofereix Podem.
undefined37370181 madrid  20 02 2017  javier fern ndez  presidente de la comis170315132713

/

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernándezha contestat a la carta en què Pablo Iglesias li demanava el seu suport a una moció de censura per forçar la sortida del Govern de Mariano Rajoy pels escàndols de corrupció al PP. Enviat dimarts passat, l'escrit de Fernández és curt, de tot just un foli, però està ple de crítiques al secretari general de Podem. El líder provisional dels socialistes reclama al partit morat que treballi més per a “l'acord” en lloc de “fer de la política un joc d'aparences”.

Pel partit morat, la moció de censura, que seria la tercera en democràcia, representa una “obligació ètica” que tiraria endavant si s'uneix tot l'arc parlamentari excepte el PP i Ciutadans. Amb ella, Iglesias també pretén pressionar el PSOE, a poc més de dues setmanes i mitja de les primàries en què els militants socialistes elegiran Susana Díaz, Pedro Sánchez o Patxi López com el seu nou secretari general. Pel PSOE, la iniciativa és “inútil” i “incapaç de provocar res de bo”, al no haver-hi, al seu parer, una majoria alternativa al Congrés. “L'únic que ha aconseguit és desviar l'atenció de la situació de pressió que hi havia sobre el PP”, va dir dilluns passat el portaveu de la gestora, Mario Jiménez.

Fernández, que amb la seva carta descarta la reunió que Iglesias havia demanat per estudiar la mesura, no abunda en aquestes raons. Pel també president d'Astúries, no és necessari insistir. “Si encara no ho has entès, crec que serà inútil”, comença dient el president de la gestora al líder de Podem. A partir d'aquí, Fernández retreu al dirigent morat el seu rebuig al pacte de l'any passat entre Pedro Sánchez i Ciutadans, la seva estratègia parlamentària, el seu model de relació amb el PSOE i fins i tot la posició adoptada per Jean-Luc Mélenchon, candidat de França Insubmisa, al no aconseguir passar a la segona volta de les eleccions presidencials franceses. Mélenchon, a qui recolzava Podem, s'ha situat ara en l'equidistància entre el socialdemòcrata Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen.

“L'ESCENA DEL CRIM”

“No vull polemitzar amb tu per les declaracions en què, seguint el fil de la carta que m'envies relativa a la moció, parles de les ‘equivocacions’ del PSOE derivades de la investidura de Rajoy. Però et recordo que no haurien tingut lloc si el partit que dirigeixes hagués permès un Govern alternatiu per al qual hi havia majoria suficient. Creu-me que, cada vegada que ho reiteres, tinc la sensació que pretens tornar com a salvador a l'escena del crim. Ja sé que és una forma tòpica de dir-ho, però en aquest cas em sembla particularment exacta”, escriu Fernández.

Notícies relacionades

“En el que estic d'acord és en la gravetat de la situació, i convençut que, tant en el que té a veure amb la corrupció com en altres assumptes que estan pendents al Parlament, i em refereixo (sense ànim exhaustiu) a la reprovació i la dimissió del fiscal general de l'Estat i del Fiscal Anticorrupció, a la compareixença dels ministres de Justícia i Interior o a la constitució immediata de la comissió d'investigació del finançament del PP, que ja han sigut sol·licitades pel grup parlamentari socialista, en lloc de fer de la política un joc d'aparences, hauríem de propiciar acords que exigirien una relació més fluida i sincera entre nosaltres, pel bé de la nostra pàtria com tu dius (o de la ciutadania com acostumo a dir jo)”, continua el president de la gestora socialista.

La carta s'acaba amb una postdata. “Aprofito per demanar-te que facis arribar a Jean-Luc Mélenchon, amb qui em consta que tens proximitat personal i política, que per als socialistes espanyols, les eleccions franceses de diumenge són un d'aquells assumptes que no permeten l'equilibrisme. Si hi ha vegades que la neutralitat és un altre nom de la complicitat, aquesta n'és una”, escriu Fernández a Iglesias.