Díaz anticipa una clara victòria en avals per a les primàries del PSOE

Dijous s'acaba el termini de recollida de firmes, primer termòmetre sobre les eleccions internes del partit

La presidenta andalusa carrega contra l'exlíder per defensar ara que Catalunya és una nació

undefined37828065 madrid 26 03 2017 susana diaz presenta su candidatura a las 170502090943

undefined37828065 madrid 26 03 2017 susana diaz presenta su candidatura a las 170502090943 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La carrera pel lideratge del PSOE es manté oberta, amb Susana Díaz i Pedro Sánchez com a favorits per guanyar les primàries del 21 de maig, però tots els dirigents del partit tenen clar qui vencerà en la primera etapa d'aquest procés. Dijous que ve es tanca el termini per recollir avals entre els militants socialistes (es necessiten 9.368 firmes, un 5% del cens, per convertir-se en candidat a la secretaria general) i aquí la presidenta d'Andalusia no té rival. Tant el seu equip com els de Sánchez i Patxi López, el tercer aspirant, donen per fet que el resultat de Díaz serà molt més bo que el dels seus contrincants.

En un moment en què es comença a estendre el nerviosisme entre els seus partidaris davant la capacitat de convocatòria de Sánchez, la presidenta de la Junta vol traslladar, mitjançant una hipotètica victòria en avals, la sensació que el seu triomf en les eleccions internes és inevitable. “No sé quants avals tindré, però soc feliç del carinyo que estic rebent. Alguna cosa em diu que aquestes primàries seran l'inici de la recuperació del PSOE”, ha dit aquest dimarts Díaz a RNE.

Membres del seu equip anticipen que el nombre de firmes d'afiliats recolzant la seva candidatura, que també compta amb el vistiplau dels principals barons i dirigents històrics del partit, rondarà els 40.000. A la gestora tenen la mateixa impressió. "En traurà molts", assenyala un membre de la direcció provisional. 

Els col·laboradors de Sánchez, en canvi, sostenen que el seu probable triomf aquest dijous no prefigura res sobre el desenllaç final en la votació del 21 de maig. Subratllen que els avals són públics, perquè els militants han de firmar, i molts d'ells es poden sentir obligats pels seus aparells, majoritàriament ‘susanistes’, a fer aquest pas. Però el vot, continuen, “és secret” i “deixaran clar que estan en contra de Díaz i l'abstenció per deixar governar el PP”, una traumàtica decisió que la presidenta defensa.

L'última batalla d'aquestes característiques, no obstant, no sustenta aquesta tesi. El 2014, Sánchez, que llavors era un diputat gairebé desconegut però tenia al darrere les principals federacions socialistes, inclosa l'andalusa, va reunir 41.338 avals, davant els 25.238 d'Eduardo Madina i els 9.912 de José Antonio Pérez Tapias. I després va guanyar les primàries amb amplitud: va obtenir el 49% dels vots, 13 punts més que el diputat basc, que ara, dins del continu creuament de lleialtats que viu el PSOE en els últims temps, és un dels valedors més significats de Díaz.  

ESCÀS DEBAT

Notícies relacionades

Quan falten menys de 20 dies per a la votació, la campanya socialista avança sense grans sobresalts ni debats de fons. Malgrat haver arribat fa tres anys al lideratge del PSOE (que va perdre l'octubre passat) gràcies al suport dels barons, Sánchez es presenta com l'únic aspirant “de les bases”. López, que en principi ocuparà la tercera posició, ressalta la seva capacitat per “unir” davant la polarització de l'exsecretari general i de la presidenta d'Andalusia. I Díaz insisteix en la seva capacitat per “guanyar” eleccions, un missatge que ha tornat a traslladar en l'entrevista d'aquest dimarts, en què també ha aprofitat per carregar contra Sánchez per defensar ara que Catalunya “és una nació”, en contra de la doctrina oficial del PSOE, que ell mateix defensava fins fa uns mesos, plasmada en un document anomenat Declaració de Granada.

“Jo segueixo defensant la Constitució i Granada. El que ell [Sánchez] proposa no està aGranada i ell ho ha de saber perquè ha sigut secretari general”, ha argumentat Díaz, que no ha tornat a parlar amb l'exsecretari general des del cruent comitè federal de l'1 d'octubre, en què Sánchez, al comprovar que estava en minoria, es va veure obligat a dimitir. “No hem coincidit”, ha explicat.