El PNB dona oxigen a Rajoy amb els comptes malgrat la corrupció

Els nacionalistes neguen tenir un pacte amb el PP però eviten vetar els Pressupostos

El president va mediar davant el grup basc per desbloquejar "assumptes importants"

 

  / EFE / JAVIER LIZÓN

2
Es llegeix en minuts

Tot i que es podia pensar que el fangar de la corrupció li dificultaria les negociacions, el Govern va rebre ahir un baló d’oxigen de cara a salvar els Pressupostos del 2017. Després de la mediació del mateix president, Mariano Rajoy, el PNB va descartar l’esmena a la totalitat dels comptes, puntualitzant que això no vol dir encara que tingui la intenció de recolzar el projecte dijous que ve, quan el Congrés votarà la seva admissió a tràmit.

El portaveu del grup nacionalista basc, Aitor Esteban, va aclarir que l’acord no està tancat i no va descartar votar a favor de les esmenes a la totalitat d’altres grups, cosa que suposaria que els comptes no tiressin endavant. No obstant, el desbloqueig d’ahir permet pensar que finalment el PNB votarà amb el PP, Ciutadans, la diputada de Coalició Canària Ana Oramas i els socis electorals del PP, cosa que suma 175 diputats, el mateix nombre que, en teoria, aplegarà l’oposició.

El PSOE, Podem, ERC i el PDECat sí que hi van presentar esmenes a la totalitat. En cas d’empat a 175, no prosperarien i els Pressupostos seguirien el seu camí a la Cambra baixa.

PACTE MÉS QUE PROBABLE

«Les últimes 48 hores han sigut de bogeria i ho seguiran sent», va reconèixer Esteban en roda de premsa. El penabista  va donar una dada clau que anticipa que el pacte és més que probable: va explicar que la «implicació directa i l’impuls» del president del Govern, que va parlar dues vegades amb el líder del PNB, Andoni Ortuzar, havia permès «desbloquejar» en l’últim moment «assumptes importants» i havia «establert la base de l’acord».

Si els comptes superen una votació tan ajustada, que requereix que no hi hagi absències ni errors, el Govern encara no podrà respirar tranquil. Per a la votació definitiva del Pressupost requereix d’un vot més que el bloc contrari. Per això, l’Executiu compta a no perdre recolzaments pel camí i obtenir el suport del parlamentari de Nova Canàries, Francisco Quevedo, soci electoral del PSOE però que ha manifestat la seva intenció de participar en la negociació.

El PNB havia anunciat que tenia preparada una esmena a la totalitat, en previsió que no hi hagués avanços i Hisenda no cedís a les seves exigències. El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, va afirmar dijous que les posicions del Govern central i el basc en la negociació sobre la quota «no estaven prou a prop», però ja va avançar que aquest tipus d’acords «es decideixen a l’últim moment».

COMPROMÍS AMB LA QUOTA

Notícies relacionades

Sobre la negociació de la quota, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va reafirmar el compromís de l’Executiu central amb la renovació de la llei quinquennal que estableix l’aportació d’Euskadi a la Hisenda estatal perquè «és l’obligació» dels dos governs i dels respectius parlaments. Així, el quinquenni està vençut i «és una anormalitat que no s’hagi renovat», va subratllar Montoro.

Pensant ja en la votació definitiva dels comptes, el portaveu del Govern, Iñigo Méndez de Vigo, va reclamar al PSOE, però sobretot a Ciutadans, «partits de govern», que es deixin de «sobreactuacions» i no barregin la negociació dels Pressupostos amb els escàndols de corrupció que estan afectant el PP. I va llançar un dard fàcil a Podem, al recordar-li que ha passat de prometre «assaltar el cel» a fer un «mer brindis al sol» amb la seva moció de censura.