El PP retira provisionalment el carnet de militant a Ignacio González

Ciutadans demana explicacions a Cifuentes però assegura que el pacte a la Comunitat de Madrid no perilla per l'operació del Canal Isabel II

La presidenta madrilenya al·lega que va ser l'administració que ella presideix qui va posar les dades en mans de la fiscalia

El jutge Velasco la citarà a declarar aquest mateix dimecres. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Comitè Nacional de Drets i Garanties del Partit Popular ha acordat aquest dimecres la suspensió provisional d'afiliació d'Ignacio González, després de ser detingut per la Guàrdia Civil per la seva gestió al Canal Isabel II. El PP és un ferm defensor de la presumpció d'innocència, però davant un arrest d'aquestes característiques ha decidit expulsar immediatament de les seves files, cautelarment, l'expresident de la Comunitat de Madrid, en un context en què està sent molt qüestionat per l'oposició perquè el tribunal que jutja la primera època de la 'trama Gürtel' va citar dimarts com a testimoni Mariano Rajoy.

En un comunicat, el partit del president afirma que "l'expedient" sobre González "es tramitarà sense que això prejutgi el seu resultat". Així mateix, subratlla el seu "rebuig a qualsevol tipus de corrupció, vingui d'on vingui" i assegura que "prendrà les mesures necessàries per tallar qualsevol actuació que infringeixi la llei".

A més, recorda el seu respecte a la presumpció d'innocència, però aclareix que procedeix a la suspensió provisional d'afiliació d'acord amb els estatuts del partit. 

Malgrat la ràpida reacció del PP, tenint en compte precedents en què els populars han defensat els seus dirigents imputats fins a l'últim moment, l'oposició ha criticat aquest dimecres els conservadors perquè, segons ells, els esclata "la corrupció pels quatre costats" i les seves files estan conformades "no per cigrons negres sinó per potatge de mongetes vermelles", en paraules d'Antonio Hernando (PSOE) i Rafael Mayoral (Podem), respectivament.

Els partits estan usant les xarxes socials i compareixences davant els mitjans per pronunciar-se sobre l'assumpte. Aquí es resumeixen les seves manifestacions més destacades.  

EL PSOE

El portaveu parlamentari del PSOE ha publicat aquest dimecres dos tuits respecte a l'arrest de l'expresident de la Comunitat de Madrid i sobre el dur comunicat que va emetre dimarts el PP després de la citació de Rajoy a l'Audiència Nacional. 

PODEM

Podem ha aprofitat la detenció per subratllar la necessitat de continuar amb la seva ofensiva contra la "trama" i amb el recorregut del polèmic 'tramabús', que no inclou la cara de González, però sí la d'Esperanza Aguirre, la que va ser la seva mentora. La ruta de l'autobús estava dedicada avui precisament a les privatitzacions i el Canal Isabel II a Madrid serà una de les seves parades. 

CIUTADANS

Notícies relacionades

Mentrestant, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha demanat explicacions a la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, però ha assegurat que el pacte amb el PP no perilla. "Cifuentes, que des de joveneta milita a Noves Generacions de Madrid, seguirà dient que no en sap res. En tot cas haurà de donar explicacions més profundes", ha avisat, mentre en el seu partit s'han pronunciat així a les xarxes socials.

Les explicacions que exigeix C's a Cifuentes, de moment, no han arribat. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha assegurat que la seva col·laboració amb la justícia serà "màxima i absoluta" perquè el seu partit és el primer interessat que "s'arribi fins al final". Però en una ràpida declaració davant els mitjans no ha afegit molt més amb l'argument que el sumari és secret. Això sí, ha subratllat que va ser l'administració que ella presideix qui "va posar el tema en mans de la fiscalia". Cifuentes ha sigut cridada a testificar davant el jutge, on potser és més prolixa en la seva argumentació.