LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

L'oposició intentarà forçar Rajoy a anar al Congrés per la 'trama Gürtel'

Podem pretén que vagi al ple i la resta de partits prefereixen la comissió d'investigació sobre el finançament irregular

El PP insisteix que, al citar el president com a testimoni, els jutges han cedit davant les "pressions espúries" del PSOE

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mariano Rajoy no només haurà de passar el mal tràngol de declarar davant el tribunal que jutja la primera etapa de la 'trama Gürtel'. Si l'oposició es posa d'acord, el pot forçar a anar al Congrés, on s'ha resistit a comparèixer, a excepció del ple monogràfic sobre el 'cas Bárcenas''cas Bárcenas' l'agost del 2013. En principi, el PSOEPodem i Ciutadans semblen estar disposats que vagi al Parlament, encara que difereixen en el format.

El partit morat va pressionar aquest dimecres els socialistes perquè deixin de "rentar la cara al PP" i recolzin la seva petició perquè el president doni la cara al Ple del Congrés, però el PSOE i C's prefereixen optar per opcions més discretes, com que ofereixi explicacions a la comissió d'investigació sobre el finançament del PP, encara sense constituir. Fonts de la formació taronja consideren que una vegada ha sigut cridat a declarar per un tribunal, el "més lògic" i "efectiu" és que vagi a la comissió, que demanaran que es posin en marxa com més aviat millor.

Els populars, no obstant, confien que Ciutadans no s'uneixi a l'oposició per sotmetre Rajoy a un "escarni" i intentaran portar els d'Albert Rivera al seu terreny. El portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va considerar aquest dimecres que, per al president, és "més que suficient" veure's forçat a declarar com a testimoni. Els populars no amaguen la seva irritació amb la situació, malestar que va evidenciar el comunicat en què van atacar els magistrats encarregats d'enjudiciar la primera etapa de la 'Gürtel'.

Notícies relacionades

El número tres del PP, Fernando Martínez-Maillo, va insistir que serà una "declaració fallida" ja que Rajoy, segons ell, no tenia responsabilitats ni "res a aportar" als fets que es jutgen: les campanyes del 2003 en dos municipis de Madrid. Així mateix, va culpar el PSOE d'usar l'Associació d'Advocats Demòcrates (Adade), que ha sol·licitat la testifical, per perseguir el president.

LIMITAR L'ACUSACIÓ POPULAR

Hernando va anar més lluny i va assegurar que aquest col·lectiu és l'"Ausbanc del PSOE" i va suggerir que els jutges han cedit a les seves "pressions espúries". Per evitar situacions similars, el PP planeja limitar l'exercici de l'acusació popular.