LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El PP ataca el tribunal de 'Gürtel' per citar a declarar Rajoy

Els populars sostenen que el testimoni suposa un "abús de dret"

El PSOE i Podem demanen que el president s'expliqui també al Congrés

jgblanco37677292 madrid  15 03 2017  mariano rajoy presidente del gobierno  e170405083350

jgblanco37677292 madrid 15 03 2017 mariano rajoy presidente del gobierno e170405083350 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

Encara que normalment el PP i el mateix Mariano Rajoy solen cenyir-se a respectar les decisions de la justícia, la citació com a testimoni del president del Govern en el judici pel 'cas Gürtel' ha portat els conservadors a trencar aquesta norma no escrita. En un dur comunicat, la direcció popular acusa els magistrats de "contradir la seva pròpia doctrina" i els recorda que van ser ells mateixos els que l'any passat van rebutjar el testimoni amb l'argument que no era “ni pertinent ni útil” per a la causa.

El PP afegeix que el jutge instructor, Pablo Ruz, també va refusar citar a declarar el seu cap de files "per endevinar-se en la motivació de la sol·licitud un interès il·legítim i de caràcter extraprocessal", ja que només havia sigut requerida per l'acusació popular. "El PP vol significar el caràcter absolutament excepcional de l'admissió d'una prova testifical sol·licitada per l'acusació popular en contra del criteri de la fiscalia, i posa en evidència l'error a què indueix l'acusació popular al fer ús d'al·legacions falses i atribuir a Rajoy unes funcions que no corresponien als seus càrrecs i responsabilitats orgàniques", addueix la nota.

Però la formació va una mica més lluny i recalca que l'acusació popular, exercida per l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE), "està liderada per dues persones, Javier Ledesma i Mariano Benítez de Lugo, molt conegudes per la seva proximitat al Partit Socialista", i per això haver acceptat la declaració de Rajoy "és una mostra del procés mediàtic que l'acusació popular pretén seguir". "Considerem que tot això suposa una situació d'abús de dret, ja que una petició amb clara intencionalitat política s'emmascara amb un interès jurídic inexistent", conclou el PP.

L'OPOSICIÓ DEMANA MÉS EXPLICACIONS

Notícies relacionades

En aquest context, la citació de Rajoy se li ha girat com un bumerang i el PSOE i Podem no han perdut l'oportunitat d'exigir-li explicacions, però en seu parlamentària, on s'ha negat a donar la cara, per poder esplaiar-se sobre el tema, reiteradament, a excepció de la seva compareixença davant el ple del Congrés pel 'cas Bárcenas' l'agost del 2013.

Per la seva banda, Ciutadans, soci parlamentari del PP, s'ha limitat a assegurar que veu "normal" que Rajoy hagi de comparèixer.