LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El tribunal de la Gürtel citarà a declarar com a testimoni Rajoy en el judici

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat s'oposaven que el president del Govern testifiqués

Consideraven el seu testimoni "ni útil ni necessari" per acreditar la caixa b del PP

Denuncia l’activitat espúria de l’acusació popular. / periodico

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El tribunal de l'Audiència Nacional que jutja la primera època de la Gürtel ha decidit citar a declarar com a testimoni el president del Govern, Mariano Rajoy, tot i que tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat s'havien oposat aquest dimarts a la petició formulada per l'acusació que exerceix l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE). 

La decisió, feta pública pel tribunal un cop finalitzada la declaració de la testimoni prevista per a aquest dimarts, s'ha adoptat per majoria. Els magistrats José Ricardo de Prada i Julio de Diego han votat a favor de la declaració, mentre que el president de la Sala, Ángel Hurtado, s'hi ha oposat. Encara no s'ha concretat la data concreta en què haurà de comparèixer ni com es realitzarà.

Fonts jurídiques han assenyalat que el més lògic seria que Rajoy anés en persona a l'Audiència Nacional a declarar, encara que l'article 412 de la llei d'enjudiciament criminal preveu que ho pugui fer des del seu domicili o despatx si no se li pregunta per fets que hagi conegut en l'exercici del seu càrrec. El que no preveu la norma és que ho pugui fer per escrit.

En aquest cas, la declaració de Rajoy es produirà per haver sigut secretari general del Partit Popular i no per ser president del Govern. De fet, ja hi ha diversos exdirigents del PP citats a declarar com a testimonis en el judici per al pròxim mes de juny. 

L'expresident del Govern Felipe González va declarar com a testimoni en el judici pel segrest pels GAL de Segundo Marey. En el cas del socialista la compareixença es va fer al Tribunal Suprem, no a l'Audiència Nacional, a la seva seu a San Fernando de Henares (Madrid).

GAIREBÉ TOTS EN CONTRA

La fiscal Concepción Nicolás no considerava el seu testimoni "ni útil ni necessari" i l'Advocacia de l'Estat entenia que no han canviat les condicions existents quan va ser rebutjada fa un any, per la qual cosa les dues acusacions han demanat al tribunal que rebutgi la petició de l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE), que sol·licitava la declaració de Rajoy com a testimoni. També s'hi han oposat les defenses, inclosa la que exerceix el Partit Popular, com a partícip a títol lucratiu dels fets jutjats.

Al començar aquest dimarts la vista oral, el tribunal ha sol·licitat el seu parer a les parts personades. La primera a intervenir ha sigut la fiscalia, que ha considerat que la declaració de Rajoy és "redundant" per aclarir si el PP es va finançar amb una caixa B, després d'escoltar l'extresorer del partit Luis Bárcenas i altres imputats i testimonis. De fet, Nicolás ha assegurat que Anticorrupció havia renunciat a altres testimonis al considerar-los innecessaris per acreditar aquest extrem.

Per la seva part, l'advocat de l'Estat, Edmundo Bal, també s'ha oposat a la declaració de Rajoy al considerar que el testimoni sol·licitat per l'acusació que exerceix ADADE "no té rellevància" per al procediment. Aquesta és la tercera vegada que aquesta acció popular havia sol·licitat el testimoni de Rajoy.

Notícies relacionades

Després de fer un recés, el tribunal compost per Ángel Hurtado, com a president, i els magistrats José Ricardo de Prada i Julio de Diego han dit que es pronunciaran sobre "els següents passos" en relació amb la petició de Rajoy. La decisió s'ha produït per majoria.

Al juny declararan com a testimonis diversos exdirigents del PP com Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja o Ángel Acebes. Aquest dijous compareixerà l'expresidenta de la comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, també com a testimoni.