Doble revés dels EUA al procés

L'ambaixada emet un comunicat en què recolza una Espanya "forta i unida" i la fundació Carter diu que no s'involucrarà en la causa independentista

La Generalitat afirma que la reacció de Washington demostra que "el cas de Catalunya és un afer polític rellevant"

 

  / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / FIDEL MASREAL / MADRID / BARCELONA

El suport internacional tan desitjat pels independentistes no arriba. Les últimes gestions realitzades en persona pel president, Carles Puigdemont, han sigut dinamitades. El Govern dels EUA i la fundació de Jimmy Carter han deixat clar aquest dimecres que no recolzen la causa independentista. L'Ambaixada de Washington a Madrid ha enviat un comunicat en què subratlla que vol una Espanya "forta i unida" i la institució de l'expresident nord-americà ha deixat per escrit en una altra nota que "ni ell ni el Centre Carter podrien estar involucrats en aquest tema".

Aquests gestos arriben tres dies després que Puigdemont s'hagi reunit amb els congressistes dels EUA Dana Rohrabacher i Brian Higgins i que el president viatgés en secret als EUA per reunir-se amb Carter. En el comunicat, l'ambaixada nord-americana insisteix que el debat al voltant de Catalunya "és un afer intern" i que el seu Govern està "profundament" compromès a mantenir una bona relació amb Espanya, un país amb qui treballa "en estreta col·laboració en una sèrie de desafiaments mundials".

"Des del foment del creixement econòmic mutu fins a la lluita contra l'ISIL [Estat Islàmic] i la prevenció de l'extremisme violent, Espanya és un aliat vital, soci i amic dels Estats Units", es llegeix a la nota. La legació diplomàtica intenta així deixar clar que la visita del republicà Rohrabacher, que en diverses ocasions s'ha manifestat a favor del dret a decidir, i del demòcrata Higgins no ha alterat la posició tradicional dels EUA en aquest assumpte.

Els dos congressistes es van reunir amb el president i amb diversos representants polítics i de la societat catalana, però van refusar anar a les cites ja concertades amb la Moncloa i el Ministeri de l'Interior que tenien dilluns al matí a Madrid. Els dos polítics nord-americans també tenien previst veure's a la tarda amb el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, però després de la plantada als seus companys de Govern, el cap de la diplomàcia espanyola va delegar la seva representació en el director general per a l'Amèrica del NordFidel Sendagorta

IGUAL QUE OBAMA

La fórmula triada pels EUA per mostrar el seu suport al Govern de Mariano Rajoy és la mateixa que va utilitzar Barack Obama el setembre del 2015, quan es va entrevistar amb Felip VI al Despatx Oval de la Casa Blanca. 

Aquest 'aclariment' de Washington ha arribat poques hores abans que la fundació Carter emetés un comunicat en què dona el seu punt de vista de la trobada que els dos polítics van mantenir la setmana passada a Atlanta on hi ha la seu de la fundació, dedicada a la mediació de conflictes. Aquesta institució assegura que el viatge de Puigdemont s'emmarca en una "visita recíproca" per l'entrega, el 2010 a Barcelona, del Premi Internacional Catalunya a l'expresident nord-americà. "La intenció del Govern de Catalunya de promoure un referèndum sobre la independència va ser compartit amb el president Carter, que va explicar que ni ell ni el Centre Carter poden estar involucrats en aquest tema", s'assenyala en el text.

ELS FAVORS DIPLOMÀTICS

La Generalitat ha intentat encaixar aquestes bufetades diplomàtiques, auspiciades, segons han confirmat fonts diplomàtiques, per l'Executiu espanyol. Venen al cap venen els "favors" diplomàtics de què parlava fa pocs dies l'exministre José Manuel García-Margallo. La Moncloa va voler que Washington deixés clara la seva posició, al marge de la visita dels congressistes, i ho ha aconseguit.  

Notícies relacionades

El Govern català ha mostrat "tot el respecte" pels EUA i ha intentat treure-hi importància perquè ho considera "un comunicat a petició" de l'equip de Rajoy "a causa de l'èxit dels contactes recents". "Es constata que el cas de Catalunya és un afer polític rellevant que mou el Govern nord-americà a expressar una posició de no-ingerència, però que subratlla la seva existència", han apuntat fonts de la Generalitat. 

Respecte a la nota de la fundació Carter, aquestes mateixes fonts han subratllat que el cap de l'Executiu català no li va demanar mai que s'impliqués en el procés perquè ja tenia clar que no ho fa mai "ni {ho} ha de fer". "Senzillament, Carter li va preguntar al {president} com anaven les coses a Catalunya i Puigdemont li va explicar els preparatius respecte al referèndum", afegeixen.