ENTREVISTA A TV-3

Miquel Roca: "La Monarquia té data de caducitat"

L'exlíder de CDC nega que un referèndum d'independència càpiga a la Constitució

image002

image002

4
Es llegeix en minuts

Miquel Roca, el pare de la Constitució, l'exlíder de CDC i l'advocat defensor de la infanta Cristina, ha parlat aquest diumenge de política i de corrupció en una entrevista amb Gemma Nierga en el programa 'Fora de sèrie' de TV-3. Aquestes són algunes de les frases més destacades de la conversa.

CONSTITUCIÓ I PROCÉS

-"No em sento còmode amb la situació actual de Catalunya perquè soc un terrible partidari que els passos decisius tinguin bases d'unitat molt importants".

-"La Constitució no és una lletra, és una música. És una partitura sense lletra i, el més important és escoltar la música de la Constitució. I si la música s'interpreta malament, es nota".

-"La sentència del Tribunal Constitucional del 2010 va ser un greu error. Tothom accepta que va marcar un abans i un després".

-"Tot Espanya hauria de reconèixer que l'aportació que Catalunya va fer a l'estabilitat democràtica, institucional i de progrés de tot Espanya ha sigut fonamental. I això ens ha d'omplir d'orgull i de satisfacció".

CONVERGÈNCIA I EL PDECAT

"Un dia vaig veure un titular que deia: 'Convergència s'ha acabat'. No sé si s'ha acabat, ja ho sabrem, però el que és evident és que el PDECat vol trobar una distància".

-"Hi ha molta gent desconcertada. Nosaltres tenim un problema d'identitat no satisfeta que aflora en un moment de crisi com aquest. I aquest és el problema".

TENSIONS AMB DURAN PER LA SUCCESSIÓ DE PUJOL

-"Jo no he volgut ser hereu. Mai vaig presentar la meva candidatura a la presidència de la Generalitat, mai".

EL JUDICI DE LA INFANTA

-"Jo he de complir amb la meva obligació. La meva obligació és ser advocat. Si jo crec en la innocència, defenso la innocència".

-"Jo sempre dic, perquè és veritat, que qui em demana que la defensi és la mateixa infanta. Evidentment, no vull defugir que, per part del Rei emèrit, tenia una ratificació molt sincera d'aquesta designació feta per la mateixa infanta".

-"¿Calia fer seure la infanta al banc dels acusats, sí o no? Jo crec que no. I s'hi va asseure. Doncs ja que s'hi ha assegut i l'han absolt, s'ha acabat. Si algú vol fer ús de les imatges, que en faci l'ús que vulgui, però s'ha acabat".

-"Si es llegeix la sentència, aquesta senyora tenia una societat de la qual no era administradora i, jurídicament, quan un no és administrador ni de fet ni de dret d'una societat, no és responsable de cap tipus de delicte fiscal. Però no ella, ningú".

LA MONARQUIA

-Roca: "Tots els que vam participar en el procés de la transició tenim complicitats, i el Rei en formava part. Però no confonguem les complicitats amb papanatisme. Per nosaltres, per molta gent, la Monarquia no és un compromís amb una forma d'Estat d'una manera molt solemne. Tots tenim arrels republicanes que ens surten per tots costats".

-Nierga: "¿Li veu llarga vida a la Monarquia?".

-Roca: "Vull llarga vida a la democràcia".

-Nierga: "Li pregunto per la Monarquia. ¿Té data de caducitat?".

-Roca: "Tot al món té data de caducitat, tot. Fins i tot els productes de millor qualitat. Ara el que cal saber és quin és el relleu i quin és el moment, quan canvies la nevera. Això és un altre tema".

-Nierga: "¿I quan canviarem la nevera?".

-Roca: "Quan els ciutadans ho decideixin".

-Nierga: "¿Els catalans o els espanyols?".

-Roca: "Això depèn perquè la nevera pot tenir compartiments i, a vegades, són compartiments estancs".

'CAS PUJOL'

-"Vull ser molt estricte amb les paraules perquè hi ha molts elements molt personals, molt íntims. Però vaig sentir lògicament una gran decepció, una gran decepció".

-Nierga: "Si Jordi Pujol li hagués demanat que el defensés, ¿què li hauria dit?".

-Roca: No m'ho va demanar.

-Nierga: "¿I si l'hi hagués demanat?".

-Roca: "No m'atreveixo a respondre, entre altres, per una raó. No seria el millor defensor en un tema d'aquesta naturalesa. Tinc massa proximitat amb aquest tema per fer-ho. Hi posaria massa passió, bona o dolenta, però hi posaria passió i, segurament, no seria l'advocat idoni per a un tema d'aquesta naturalesa".

Roca reconeix implícitament que va advertir Pujol del risc que suposaven les maniobres del seu entorn familiar. Preguntat sobre si hi va haver tensions amb l'expresident perquè ell volia evitar alguna cosa, Roca contesta: "Sempre que hi ha tensions, sempre vols evitar alguna cosa".

-"En tot cas, la meva obligació, en homenatge als milers i milers de ciutadans que ens van fer confiança en aquell projecte és dir-los: tot això serà el que sigui, però el projecte valia la pena".

EL FINANÇAMENT DELS PARTITS

-"El finançament dels partits polítics era un concepte que tenia un sentit fins aproximadament l'any 2000, perquè era un moment en què estàvem construint de nou un Estat democràtic en què els partits tenien molts dèficits. Nosaltres havíem de construir uns partits i, encara que no ho justifico, es pot entendre que hi havia un finançament d'una certa irregularitat, però administrativa, i que el Tribunal de Comptes vigilava. El concepte de corrupció en aquest finançament no existia".

'CAS MILLET'

-"És molt difícil d'explicar el que va passar, però és molt bo que en parlem. Aquí no hi ha hagut opacitat, aquí el que hi ha hagut és un aflorament d'un fet escandalós".

NARCÍS SERRA

-"Estic absolutament convençut de la seva absoluta innocència. L'estem defensant al despatx, els nostres penalistes. No ho porto jo personalment, però em sento compromès amb aquesta defensa perquè estic absolutament convençut de la seva innocència".

-"És molt dolent que passin aquest tipus de coses perquè es crea un clima en què tot està sotmès a la sospita".

ALCALDIA FALLIDA

"Vaig intentar ser candidat a l'alcaldia de Barcelona, no ho vaig aconseguir. No vaig convèncer el meu partit i no ho vaig ser. Per a les coses apassionants sempre hi ha més d'un candidat i vaig pensar que no valia la pena, que jo estava molt còmode fent el que feia a Madrid. Però dir que no ho vaig intentar no és veritat. Sí que ho vaig intentar i m'hauria fet il·lusió. I em va tornar a fer il·lusió quan em vaig tornar a presentar el 1995".

Notícies relacionades

-"No està en la funció que em correspon en aquest moment valorar si Ada Colau és una bona alcaldessa de Barcelona".

-"M'hauria agradat ser alcalde, però per ser ministre no tenia cap passió especial. Em sentia molt còmode amb la meva activitat parlamentària".