ACCIÓ JUDICIAL CONTRA 'EL INTERMEDIO'

El Gran Wyoming i Dani Mateo, denunciats per un acudit sobre el Valle de los Caídos

L'Audiència de Madrid admet a tràmit la querella presentada per una associació defensora del mausoleu franquista

jgblanco37950619 170406083913

jgblanco37950619 170406083913

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

La Sala Primera de l'Audiència Provincial de Madrid ha admès a tràmit una querella contra els presentadors d''El intermedio' el Gran Wyoming i Dani Mateo per un acudit sobre el Valle de los Caídos. La denúncia, presentada per l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos, no va ser admesa en principi per un jutjat d'Alcorcón, però ara l'Audiència ha acceptat el recurs d'apel·lació.

L'entitat en defensa del mausoleu franquista considera que Wyoming i Mateo van cometre un delicte contra els sentiments religiosos en l'edició d''El intermedio' del 10 de maig del 2016, en què van emetre l'espai 'Les cinc coses que no t'han explicat mai sobre el Valle de los Caídos'.

El comentari que va portar l'associació a querellar-se va ser el següent: "El Valle de los Caídos alberga la creu cristiana més gran del món, amb 200.000 tones de pes i 150 metres d'altura, el triple del que fa la torre de Pisa. I això és perquè Franco volia que aquesta creu es veiés de lluny, normal, perquè qui voldria veure aquesta merda de prop".

Segons ha explicat a aquest diari un portaveu de l'associació, van interposar la denúncia per considerar que l'acudit suposa un atac a la creu, símbol del cristianisme. "La llibertat d'expressió en un país ha d'existir, però hi ha una línia vermella que no s'ha de traspassar", ha afegit aquest portaveu, que ha explicat que després de l'emissió del programa van rebre trucades de ciutadans queixant-se per l'acudit. "És intolerable", ha conclòs.

En la resolució de l'Audiència de Madrid, a la qual ha tingut accés 'La Gaceta', el jutge assenyala que l'ús d'expressions ofensives o "greument despectives" sobre la creu suposa un atac contra un grup de persones i que aquestes no són apropiades per "utilitzar-les en un mitjà de comunicació públic". I considera que els comentaris dels dos presentadors es podrien emmarcar en un delicte d'odi tipificat en l'article 510 del Codi Penal.

Notícies relacionades

Dani Mateo va optar per recórrer a la ironia a Twitter per respondre a la querella. "¿Us he comentat que bonic que em sembla el Valle de los Caídos? Desmuntaria la Sagrada Família per fer-ne un altre allà..."

Preguntat per aquest diari, Atresmedia, el grup al qual pertany La Sexta, va assegurar aquest dimecres a les 19 hores que no tenia coneixement de la querella interposada a Wyoming i Mateo.