LA BATALLA PER LA SECRETARIA GENERAL SOCIALISTA

El PSOE, compte enrere per a les primàries més tenses

El comitè federal fixa aquest dissabte els comicis que enfronten Díaz, Sánchez i López

L'elecció del secretari general serà el 21 de maig, i el conclave, el 17 i 18 de juny

37889220 60

37889220 60 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

Just el dia que es compleixen sis mesos de la dimissió de Pedro Sánchezdimissió Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE, el comitè federal convocarà aquest dissabte el 39è Congrés del partit per al 17 i 18 de juny, i les primàries per elegir el seu líder, per al 21 de maig,primàries amb Susana Díaz, Pedro Sánchez Patxi López com a candidats.

Després del mig any que els socialistes han estat en mans de la gestora que presideix l'asturià Javier Fernández, la divisió interna segueix sent la senya d'identitat a pràcticament totes les federacions. Lluny de calmar-se els ànims que va encendre entre els militants l'abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy, l'enfrontament entre els partidaris de l'exsecretari general i els de la presidenta andalusa amenaça amb polaritzar unes primàries que, encara que es convoquen oficialment aquest dissabte, acumulen tres mesos de precampanya oficiosa.

L''exlehendakari' López va ser el primer que va anunciar, a mitjans de gener, la seva aspiració a la secretaria general en nom d'una "esquerra exigent", animat pels secretaris generals que havien recolzat Sánchez i per destacats homes de confiança d'aquest durant el seu mandat. Des d'aquell moment, alguns van sostenir que la candidatura de López no arribaria al final, sinó que només pretenia dissuadir Sánchez i guanyar adhesions per finalment pactar amb Díaz.

L'exsecretari general, no obstant, es va unir a la carrera dues setmanes després en un multitudinari acte a Dos Hermanas (Sevilla), que va reflectir el seu desafiament a la presidenta andalusa. Va decidir defensar el concepte de plurinacionalitat i va allargar la mà a Podem.

Díaz va acceptar el repte diumenge passat, recolzada a Madrid pels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, l'exvicepresident Alfonso Guerra, l'exsecretari general i exministre Alfredo Pérez Rubalcaba i quatre presidents autonòmics, entre altres càrrecs i referents històrics del partit.

ELS AVALS

A falta que el comitè federal ratifiqui aquest dissabte el calendari proposat per la gestora, els tres candidats podran recollir avals des del 20 d'abril fins al 4 de maig al migdia. La proclamació de candidats tindrà lloc el 8 de maig, també al migdia, i del 9 al 20 es desenvoluparà la campanya.

El nombre mínim d'avals que haurà de presentar cada aspirant perquè la seva candidatura sigui oficial serà el mateix que en les primàries del juliol del 2014, en què es van enfrontar Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez TapiasEduardo MadinaJosé Antonio Pérez Tapias, és a dir un 5% dels aproximadament 189.000 militants del partit (unes 9.000 firmes).

Encara que la candidatura de Sánchez era partidària de fixar també un límit màxim d'avals, la gestora no contempla aquesta possibilitat, i això permetrà a la candidatura de Díaz intentar una demostració de força recollint un nombre d'avals clarament superior al de Sánchez i López. Aquesta és la intenció de la dirigent andalusa, segons fonts del seu entorn, mentre que els seus contrincants tenen previst limitar-se a recollir els avals necessaris per continuar en la carrera.

DEBAT DE CAMPANYA A FERRAZ

Notícies relacionades

Durant els dotze dies que durarà la campanya dels candidats que siguin proclamats oficialment, la gestora s'ha compromès a organitzar amb ells un debat a la seu madrilenya de Ferraz, on aquest divendres es van reunir el responsable d'organització de la gestora, Mario Jiménez, i els seus homòlegs de les 17 federacions socialistes, més els de Ceuta i Melilla. Tots van donar el vistiplau al calendari.

El comitè federal d'aquest dissabte està cridat, a més, a ratificar l'acord de desenvolupament i ampliació del Protocol d'Unitat entre el PSOE i el PSC, en virtut del qual els afiliats catalans que volen participar en les primàries han hagut d'incorporar-se a un cens "específic".