Rivera s'arroga que Espanya tingui pressupostos, sense retallades i sense pujades d'impostos

PP i C's pacten 4.100 milions en mesures per a la classe mitjana treballadora i per "modernitzar Espanya"

Els comptes inclouran una baixada de l'IVA cultural del 10%, segons el partit taronja

Escenifiquen així l’acord pactat entre el Govern i Ciutadans per tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat / DAVID CASTRO / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El líder de Ciutadans ha anunciat aquest dijous que ahir a la nit el seu partit i el Govern van tancar un acord pressupostari que suposa la inversió de 4.100 milions el 2017 en mesures per afavorir "la classe mitjana i modernitzar Espanya". En la presentació del pacte, Albert Rivera s'ha arrogat que, com que el seu grup actua amb "responsabilitat", "Espanya tindrà pressupostos" i en aquests comptes, per primera vegada, no hi haurà "retallades socials". Així mateix, ha desvelat que l'Executiu pretenia apujar els impostos però C's s'hi ha negat, de manera que el projecte de llei que aprovarà divendres el Consell de Ministres no inclourà noves alces impositives.

La seguretat de Rivera que hi haurà pressupostos es basa en el fet que l'Executiu compta amb l'ajustat suport del PNB i de Coalició Canària per rebutjar les esmenes a la totalitat del PSOE, Podem i altres, així com la possible abstenció del diputat de Nova Canàries en les esmenes parcials.

AUTÒNOMS I XECS DE FORMACIÓ

En el bloc de mesures per a la classe mitjana, conformat per 1.915 milions, s'hi inclou una partida de 480 milions per a la tarifa plana dels autònoms, l'augment de permisos de paternitat pactat al desembre, els 500 milions per a complement per a joves menors de 30 anys, una partida per reorientar aturats de llarga durada, 340 milions d'euros per a fills a càrrec de famílies pobres (lluita contra la pobresa infantil), i 100 milions més per a dependència respecte al 2016.

I entre els 2.100 milions per "modernitzar Espanya" es recullen 1.200 milions per a formació i ocupació -incloent-hi el xec formació i un pla de xoc contra el fracàs escolar-, així com 100 milions per reforçar el pla de lluita contra el frau fiscal i la reducció al 10% de l'IVA per a espectacles en directe.

C'S VA ACCEPTAR UNA REBAIXA SOBRE EL PACTAT

Notícies relacionades

Al desembre, Ciutadans va acceptar rebaixar la inversió inclosa en el pacte d'investidura en una reunió entre Mariano Rajoy i Rivera. Segons l'acord rubricat a l'agost, haurien d'haver sigut 5.000 milions els dedicats a aquestes partides el 2017. Però fa tres mesos el polític català va acceptar que fossin 3.850 milions. Per això aquest dijous Rivera s'ha felicitat de finalment "haver millorat" les seves previsions. El líder del partit taronja va entendre llavors que l'Executiu havia de guardar també un marge per intentar que altres partits recolzin els comptes, així com la conveniència d'ajustar els números al compliment del dèficit.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha sortit de l'hemicicle aquest dijous amb el responsable d'Economia de Ciutadans, Luis Garicano, amb qui s'ha pres un cafè en un bar a prop del Congrés, com es veu a la fotografia.