Homs deixa l'escó del Congrés pel 9-N

El Suprem ha enviat aquest migdia la resolució d'execució de la sentència

El polític diu que s'estan expulsant de la Cambra baixa "milers i milers de catalans"

El polític català diu que s’estan expulsant de la Cambra baixa milers i milers de catalans. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / PILAR SANTOS / MADRID

Francesc Homs ja ha recollit les coses del seu despatx del Congrés. El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha complert aquest dimecres l'últim tràmit pendent que ha portat el polític català a perdre el seu escó després de ser condemnat a 13 mesos d'inhabilitació pel 9-N. El tribunal ha enviat a la Cambra aquest matí la resolució d'execució de la sentència, un cop firmada pels set magistrats que li van imposar la pena. La presidenta de la Cambra baixa, Ana Pastor, l'ha rebut, ha firmat el justificant de recepció de l'executòria i l'hi ha comunicat formalment al polític català.

Pocs minuts abans d'aquest moment, Homs, encara diputat del PDECat, ha convocat la premsa al Congrés després que Pastor li comuniqués "verbalment" que havia arribat la resolució d'execució. Homs ha denunciat que la sentència no només l'afecta a ell sinó que també són "expulsats" del Congrés "milers i milers de catalans" que van dipositar en ell la seva confiança "a través del vot". 

El polític català considera que la inhabilitació per incomplir una sentència del Constitucional sobre el 9-N és "un pretext". "La realitat és una altra. Hi ha un moviment a Catalunya que es vol condemnar", ha afegit. Homs diu que se'n va "feliç", perquè va servir amb "honor" Catalunya i va ajudar que "hi hagués urnes". I ha lamentat que la inhabilitació hagi arribat en dia de ple. Fonts del grup català han apuntat que pensaven que li retirarien l'escó dijous, una vegada acabada la sessió plenària.

ACOMPANYAT D'ERC I EL PNB

En la roda de premsa, el dirigent del PDECat ha comparegut envoltat dels diputats del seu grup i també de membres d'ERC i el PNB. El republicà Joan Tardà ha subratllat la "violència judicial contra els ciutadans de Catalunya que volen pacíficament el seu futur" i el nacionalista basc Aitor Esteban ha lamentat que, tot i les sentències, el problema segueix viu perquè és "polític".

El PDECat decidirà en els pròxims dies com reorganitza el grup parlamentari al Congrés, entre altres coses, qui assumeix la tasca de portaveu i com es reparteixen novament les comissions.

LES DIFERÈNCIES AMB RIGAU I ORTEGA

La sentència del Tribunal Suprem va ser notificada a Homs dimecres passat, a través del seu procurador, i ahir se li va notificar en persona al Congrés. A la Cambra baixa es va enviar dijous, però encara quedava un tràmit perquè es formalitzés la inhabilitació: s'havia de dictar la resolució d'execució de sentència, resolució que només es pot redactar quan el condemnat rep en persona la sentència.

La resolució d'execució s'ha enviat al Congrés amb justificant de recepció, de tal forma que a l'expedient d'Homs consti quan comença a complir la pena de 13 mesos d'inhabilitació imposada. En la peça d'execució és on haurà de pagar també la multa de 30.000 euros que se li va imposar. 

Notícies relacionades

L'única esperança ara d'Homs és que el Tribunal Constitucional decideixi suspendre la seva pena, si admet a tràmit el previsible recurs d'empara que interposarà contra la sentència del Suprem. Però aquesta possibilitat passa perquè se li aixequi la inhabilitació mesos després d'abandonar el Congrés.

La diferència entre ell i Irene Rigau, també condemnada per la seva participació en els actes preparatoris de la consulta del 9-N, però que segueix sent diputada autonòmica, consisteix en el fet que la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra ella, l'expresident Artur Mas i Joana Ortega no adquirirà fermesa fins que no sigui revisada pel Tribunal Suprem.