Homs compta les hores per deixar de ser diputat

El TS li notifica la inhabilitació, que no s'executarà fins que enviï l'ordre definitiva al Congrés

El dirigent del PDECat participarà avui en la Junta de Portaveus al migdia i ocuparà el seu escó al ple

Una funcionària del Tribunal Suprem li ha entregat una còpia de la sentència. / JUAN MANUEL PRATS / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Una funcionària del Tribunal Suprem (TS) ha notificat aquest dimarts a Francesc Homs al Congrés la sentència que l'inhabilita com a diputat durant 13 mesos i que estableix una multa de 30.000 euros. És el tràmit imprescindible per donar-lo per notificat, malgrat que la resolució ja li va ser entregada a través del seu procurador dimecres passat. 

Són les últimes hores del portaveu del PDECat com a diputat. Ara, el Congrés està a l'espera que el Tribunal Suprem li enviï el dictamen amb la interlocutòria d'execució de la sentència per procedir a retirar-li l'acta de diputat, retirar-li les credencials i suspendre'l de sou. "Estic a l'espera del que em digui el Tribunal Suprem", ha assenyalat aquest dimarts a l'arribar al Parlament la presidenta, Ana Pastor.

¿Quan enviarà el TS aquesta interlocutòria? És imprevisible, podria ser aquest mateix dimarts, però es requereix la firma dels set magistrats que van participar en el judici, de manera que és probable que, si no arriba a les tres de la tarda, es demori fins dimecres. Una vegada l'executòria arribi, la Cambra baixa ha de tornar un avís de rebuda al Tribunal perquè la inhabilitació comenci a comptar des d'aquesta data. 

Notícies relacionades

Mentre no arribi l'executòria, el dirigent continuarà amb la seva activitat ordinària: aquest dimarts té previst assistir a les dotze a la Junta de Portaveus i a la tarda assistirà al ple, segons han assegurat fonts del seu entorn. Una vegada li retirin l'acta, la Junta Electoral Central (JEC) procedirà a nomenar diputat Feliu Guillaumes, que ja va estar a les Corts durant dues legislatures amb CiU. Falta per veure qui substituirà Homs com a portaveu parlamentari.

Dimecres passat el TS el va condemnar per un delicte de desobediència greu comès per autoritat administrativa al no fer cas de l'advertència del Tribunal Constitucional per paralitzar l'organització de la consulta del 9-N. A partir d'aquest dimarts, amb la sentència comunicada, comença a córrer el termini perquè l'exconseller interposi un incident de nul·litat d'actuacions davant el mateix Suprem o recorri en empara al Tribunal Constitucional.