AL PALAU DE LA GENERALITAT

Tres presidents més un, en l'homenatge a Tarradellas

Maragall, Montilla, Mas i Pujol coincideixen en el primer acte commemoratiu del 40è aniversari del retorn del president

2
Es llegeix en minuts

El primer acte commemoratiu del 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas ha reunit aquest dilluns a la nit al Palau de la Generalitat els excaps del Govern Pasqual Maragall, José MontillaArtur Mas i Jordi Pujol, amb aquest últim, sense càrrecs honorífics, incloent-hi el de Molt Honorable, des del juliol del 2014 després de confessar que va defraudar Hisenda, lleugerament apartat de la resta.

Durant la seva intervenció, l'actual president, Carles Puigdemont, ha elogiat el "coratge" de Tarradellas, que va pronunciar el seu cèlebre "Ja soc aquí!" després de 38 anys a l'exili, i la seva "traça per negociar" i adoptar decisions d'"alta política" favorables a Catalunya. El cap del Govern ha destacat que la figura de Tarradellas (Cervelló, 1899 - Barcelona, 1988) "no ha empetitit amb el pas dels anys; tot al contrari, la seva imatge ha anat madurant per sobre de les circumstàncies concretes que li va tocar viure".

Fruit d'aquesta "maduració", ha explicat, ara ens podem acostar a Tarradellas "amb aquella mirada de respecte amb què les generacions futures han de contemplar sempre les generacions precedents". La seva figura, ha dit Puigdemont, "l'hem d'agafar sencera, amb les llums i les ombres de tot home que té visió d'Estat i que és plenament conscient dels seus actes".

Altres aspectes que ha destacat de Tarradellas són "la seva persistència en la recerca de solucions, ja que no es deixava vèncer per les dificultats", i també "el seu coratge davant els adversaris i la seva flexibilitat al fer negociacions". Han passat molts anys i la situació política és molt diferent, ha afegit, "però les generacions actuals estan preparades per abordar els moments d'alta política i, a sobre, ho poden fer alliberades de les pors que van sentir les generacions precedents".

"IL·LUSIONS I ESPERANCES"

"Tenim les mateixes il·lusions i esperances", ha apuntat, i si aquelles generacions a què pertanyia Tarradellas "els van donar sentit amb sacrificis personals i familiars, ¿com ara no hem de trobar sentit als sacrificis que s'han de fer en els moments lluminosos que ens toca viure?", s'ha preguntat.

Notícies relacionades

La comissària dels actes commemoratius del 40è aniversari del retorn del president, Montserrat Catalán, ha homenatjat l'esposa de Tarradellas i "tots els exiliats", així com els seus descendents, a qui ha expressat "respecte i estimació, des del reconeixement a la seva fidelitat a Catalunya i la seva acció política al servei del país".

En l'acte també hi ha intervingut Josep Tarradellas Macià, fill del president. Al llarg de l'any hi haurà altres actes commemoratius a Cervelló, Madrid (Centre Cultural Blanquerna), el monestir de Poblet a en Saint Martin-le-Beau (França), on va residir durant els anys d'exili.